Mimar Sinan’ın eseri 450 yıllık külliye yeniden turizme açıldı

Hatay’ın Payas ilçesinde, Mimar Sinan tarafından 1574 yılında inşa edilen ve depremin ardından günde 2,500 kişiye ev sahipliği yapan Sokullu Mehmet Paşa Külliyesi, tarihi dokusunu koruyarak turistlere kapılarını açtı. Osmanlı Sadrazamı Sokullu Mehmet Paşa’nın emriyle yapılan külliye, 6 Şubat 2023’teki depremlerden etkilenmeden ayakta kaldı.

Külliye, 15 bin metrekarelik bir alana sahip ve içinde 48 dükkan, hamamlar, medrese ve cami bulunuyor. Depremler sonrasında evleri zarar gören afetzedelere sığınma imkanı sağladı. Külliye Sorumlusu Mehmet İsarettin Altan, 2014’te belediyeye devredilen külliyenin restore edilmesinin ardından dükkanların hizmete açıldığını belirtti.

Altan, deprem sonrasında külliyenin, afetzedelere barınma yeri olarak hizmet verdiğini ve günlük 2,500 kişiye ev sahipliği yaptığını ifade etti. Hamamın da faaliyete geçirilerek duş ihtiyaçlarını karşıladıklarını belirten Altan, külliyenin 3-4 ay süreyle depremzedelere açık olduğunu, ancak sonra turizme geri döndüğünü söyledi.

Şu anda külliyede turistlere hizmet verdiklerini belirten Altan, günlük 1000-1500 kişinin ziyaret ettiğini ve yurt dışından gelen turların da gerçekleştiğini paylaştı. Külliyede bir dükkanı bulunan Uğur Türkmen ise deprem sonrasında dükkanların açık olduğunu, bazı esnafın evlerinde hasar olduğunu ancak külliyede hizmet ettiklerini dile getirdi.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir