Mimar Sinan “Kayseri’de Sinan Zamanı” projesiyle anıldı

Mimarlık tarihinin zirvesinde yer alan ve çağını aşan deha Mimar Sinan, dünyaya geldiği şehirde “Kayseri’de Sinan Zamanı” projesiyle yad edildi. Mimar Sinan’ın eserleri bu kez de memleketi Kayseri’nin köy okullarını süsledi.

Kayseri Valiliği ve Kayseri Büyükşehir Belediyesi öncülüğünde düzenlenen “Kayseri’de Sinan Zamanı” başlıklı proje kapsamında Melikgazi ilçesindeki Gürpınar İlkokulu’nun bahçesinde düzenlenen etkinliklerde, usta mimarın portresi ve inşa ettiği yapılar resmedildi.

Mimar Sinan’ın eserleri köy okullarını süsledi

Mimar Sinan’ı, hemşerisi çocuklara tanıtmak amacıyla doğup büyüdüğü şehir olan Kayseri’de düzenlenen köy okullarının duvarlarına resim yapma etkinliği, ressam Mahir Güven, sanatçı Günseli Kato ve çocukların katılımıyla, 23 Nisan’ı aratmayacak bir bayram havasında hayata geçirildi.

Ressam Mahir Güven’in çizimlerini yaptığı Mimar Sinan’ın eserlerinden ve portresinden oluşan resimler çocuklar, resim öğretmenleri ve davetliler tarafından büyük bir neşeyle boyanarak, törenle okulun duvarlarına asıldı.

Ekinliğe Kayseri Valisi Gökmen Çiçek, Kayseri Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Memduh Büyükkılıç, Ak Parti Kayseri Milletvekili Ayşe Böhürler, sanatçılar Mahir Güven, Günseli Kato, çok sayıda davetli ve tabi ki etkinliğin yapılış amacı olan Gürpınarlı çocuklar katıldı.

“Galiba en büyük sergi bu”

Sinan’ı çocuklara tanıtmak ve sevdirmek için resmin çok etkili bir yöntem olduğu vurgulayan Mahir Güven, “Çocuklar harika bir enerjiyle resimler yapıyorlar, bir ressamın, bir öğretim görevlisinin geleceği en son nokta budur. Katılımcı olmak çocukları resim yaptığını görmek, galiba en büyük sergi bu.” diyerek etkinlikte yer almaktan çok büyük bir mutluluk duyduğunu dile getirdi.

“Bütün köy okullarında yeninden sanatı yeşertebiliriz”

Etkinlikte söz alan AK Parti Kayseri Milletvekili Ayşe Böhürler, Mimar Sinan’ın eserlerini içeren boyama kitapları ile duvar tablolarının boyanacağını kaydederek, “Mimar Sinan Kayseri’ye, doğduğu topraklara geri dönüyor diyoruz. Onu yetiştiren bu kültürü, bu ruhu yeniden canlandırmak ve üç padişah geçirmiş, üç padişah döneminde yaşamış, hala eserleri onca depreme, onca felakete rağmen ayakta kalmış, sadece bu topraklarda değil Balkanlarda ve çeşitli yerlerde iz bırakmış bu büyük dehayı umarım hafızalarımıza kazırız. Umarım bu dehanın izinden giden yeni mimarlarımız, yeni sanatçılarımız yetişir” diye konuştu.

Milletvekili Böhürler, projenin sadece bu yıl değil bundan sonra da Kayseri ismiyle birlikte Mimar Sinan’ın anılmasını sağlayacağına değinerek “Bu üçüncü etkinlik. Amacımız bütün okullarda çocuklarımıza Mimar Sinan’ı Kayseri’nin bir değeri olarak anlatmak, bu konuda bir bilinç oluşturmaktı. Sanatı çocuklarımıza sevdirmek ilkokullardan başlıyor. Bütün köy okullarında yeninden sanatı yeşertebiliriz ve sanat yeteneği olan çocuklarımızı da böylece keşfedebiliriz diye düşünüyorum.” şeklinde ifade etti.

“Kayserili çocuklara rol model: Mimar Sinan”

Etkinliğin ev sahiplerinden birisi olan Kayseri Valisi Gökmen Çiçek, Mimar Sinan’ın Kayserili kimliğinin öne çıkartılarak, memleketindeki çocuklara bir ilham kaynağı olacağını vurgulayarak, “Düşünsenize Mimar Sinan hemen az ilerimizde doğmuş, bu topraklarda doğmuş ve 99 yıllık ömrü boyunca kendisine Kayserili Sinan demiş. Kayserili Sinan denildiği zaman Kayserili çocuklar kendilerine bir rol model görecekler.” açıklamalarında bulundu. Resim yapma haricinde kendilerine özel hazırlanan etkinlik ve oyunlarla gün boyu doya doya eğlenen çocuklara, valilik tarafından bir Mimar Sinan Kitabı hediye edildi.

“Bu bir başlangıç, inşallah bunu aylara, yıllara yayacağız”

Kayseri’de Sinan Zamanı organizasyonunun öncü kurumlarından olan Kayseri Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Memduh Büyükkılıç ise, gerçekleştirilen etkinliğin bir başlangıç olduğunu belirterek, bunun ilerleyen zamanlarda da sürdürüleceğini kaydetti. Mimar Sinan’ın Kayseri’nin bir değeri olduğunun altını çizen Büyükkılıç bu organizasyon kapsamındaki etkinliklerle hedeflerinin “Kayseri denilince Mimar Sinan, Mimar Sinan denilince Kayseri’nin akla gelmesi.” olduğunu söyledi.

Boyama etkinliği kapsamında Meryem Uçar’ın yakın zamanda okurla buluşan “Taşla Şiir Yazan Sanatçı: Mimar Sinan” kitabı katılımcılara hediye edildi. Uçar, Sinan’la ilgili böyle bir projede bulunmaktan memnuniyet duyduğunu dile getirerek, “Herkesin Mimar Sinan’ın hayatından alacağı bir örneklik olduğuna inanıyorum. Mimar Sinan’ı hep eserleriyle ve hakkında anlatılan şehir efsaneleriyle tanıyoruz. Sinan’ı eserleri özelinde şehir efsanelerinden arındırılmış insani yönünü ele alarak yazdım. Çocukların tarihî ve kültürel mirasımızın köklü öğeleriyle buluşması çok kıymetli” dedi.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir