GEÇMİŞİ 9 BİN YIL ÖNCESİNE DAYANAN VE 86 YIL ÖNCE KAZI ÇALIŞMALARI BAŞLANAN YUMUKTEPE HÖYÜĞÜ’NÜN AÇIK HAVA MÜZESİ OLMASI İÇİN ÇALIŞMALAR BAŞLADI. MERSİN BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ TARAFINDAN ÇEVRE DÜZENLENMESİ YAPILAN HÖYÜĞÜN, ÇALIŞMALAR BİTTİĞİNDE TURİZME AÇILACAĞI KAYDEDİLDİ. (GÜRAY GÜRDAL – KORAY ÜNLÜ/MERSİN-İHA) Mersin’de geçmişi 9 bin yıl öncesine dayanan ve 86 yıl önce kazı çalışmaları başlanan Yumuktepe Höyüğü’nün açık hava müzesi olması için çalışmalar başladı. Mersin Büyükşehir Belediyesi tarafından çevre düzenlenmesi yapılan höyüğün, çalışmalar bittiğinde turizme açılacağı kaydedildi.

Milattan önce 7 binli yıllara uzanan tarihiyle Yumuktepe Höyüğü müze oluyor

Mersin’de geçmişi 9000 yıl öncesine dayanan Yumuktepe Höyüğü’nde, 86 yıl önce kazı çalışmalarına başlanmasının ardından açık hava müzesi olması için çalışmalar başlatıldı.

Büyükşehir Belediyesi tarafından Mersin’in ilk arkeolojik kazıları 1937 yılında başlayan ve birçok uygarlığın izlerini taşıdığı için “Medeniyetler beşiği” olarak da anılan Toroslar ilçesindeki höyükte arkeopark projesi yürütülüyor.

İlk kazmayı İngiliz arkeolog John Garstang vurdu

Neolitik Çağda yerleşim yeri olan Mersin’in merkez Toroslar ilçesindeki Yumuktepe Höyüğü‘nde, yeni bir aşamaya geçildi. Höyükte ilk kazılar 1937 yılında İngiliz arkeolog John Garstang tarafından başlanılırken, bugüne kadar yapılan çalışmalarda höyüğün 33 yerleşim katına sahip olduğu tespit edildi.

2021 yılında höyüğün açık hava müzesi olmasıyla ilgili kurul kararı çıkarken, pandemi dolayısıyla çalışmalar bir süre yürütülemedi.

Çalışmalar bittiğinde halkın gezmesi için bölgenin ziyarete açılacağı belirtildi. Büyükşehir Belediye Başkanı Vahap Seçer de yapılan çalışmaları yerinde inceleyerek, yetkililerden bilgi aldı.

“Burası bir arkeoköy oluyor”

İncelemelerin ardından basın mensuplarına açıklamalarda bulunan Başkan Vahap Seçer, 9 bin yıllık bir tarih üzerinde çalışmalar yürüttüklerini söyledi.

Şu anda çevre düzenlemesi yaptıklarını kaydeden Seçer, “Bittiği zaman halka açık, çok güzel bir alan olacak. Son derece ziyaret mümkün olacak ve burada tarihi çocuklarımıza anlatma fırsatı da bulacağız. Bura üzerinden değerlendirmeler, geriye dönük tespitler yapma imkanımız olacak. Bu bölgede her nokta tarih” ifadelerini kullandı.

MERSİN’DE GEÇMİŞİ 9 BİN YIL ÖNCESİNE DAYANAN VE 86 YIL ÖNCE KAZI ÇALIŞMALARI BAŞLANAN YUMUKTEPE HÖYÜĞÜNÜN AÇIK HAVA MÜZESİ OLMASI İÇİN ÇALIŞMALAR BAŞLADI. MERSİN BÜYÜKŞEHİR BELEDİYE BAŞKANI VAHAP SEÇER’DE YAPILAN ÇALIŞMALARI YERİNDE İNCELEYEREK, YETKİLİLERDEN BİLGİ ALDI. (GÜRAY GÜRDAL – KORAY ÜNLÜ/MERSİN-İHA) Mersin’de geçmişi 9 bin yıl öncesine dayanan ve 86 yıl önce kazı çalışmaları başlanan Yumuktepe Höyüğü’nün açık hava müzesi olması için çalışmalar başladı. Mersin Büyükşehir Belediyesi tarafından çevre düzenlenmesi yapılan höyüğün, çalışmalar bittiğinde turizme açılacağı kaydedildi.
MERSİN’DE GEÇMİŞİ 9 BİN YIL ÖNCESİNE DAYANAN VE 86 YIL ÖNCE KAZI ÇALIŞMALARI BAŞLANAN YUMUKTEPE HÖYÜĞÜNÜN AÇIK HAVA MÜZESİ OLMASI İÇİN ÇALIŞMALAR BAŞLADI. MERSİN BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ TARAFINDAN ÇEVRE DÜZENLENMESİ YAPILAN HÖYÜK, ÇALIŞMALAR BİTTİĞİNDE TURİZME AÇILACAĞI KAYDEDİLDİ. (GÜRAY GÜRDAL – KORAY ÜNLÜ/MERSİN-İHA) Mersin’de geçmişi 9 bin yıl öncesine dayanan ve 86 yıl önce kazı çalışmaları başlanan Yumuktepe Höyüğü’nün açık hava müzesi olması için çalışmalar başladı. Mersin Büyükşehir Belediyesi tarafından çevre düzenlenmesi yapılan höyüğün, çalışmalar bittiğinde turizme açılacağı kaydedildi.
Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir