Mezopotamya’nın en eski yaşam alanı: Hasankeyf Ören Yeri

Hasankeyf Ören Yeri insan ve doğanın adeta birlikte çalışarak inşa ettiği şahane yapılarla göze çarpıyor. Muhteşem yapılar, kanyonlar ve tarihi alanlarla dolu Hasankeyf, Mezopotamya’nın en eski yerleşim yerlerinden birisidir. 

Hısnkeyfa olan bu şehrin adı “Kayahisarı” şeklinde tercüme edilir. Dört bini aşkın mağaranın olduğu bu bölge, benzersiz bir doğa harikasıdır. Dicle Nehrinin menderesler çizerek aktığı binlerce yıllık süreçte oluşan dar vadiler ve sel sularının yamaçlardan akarak Dicle’ye ulaştığı bölgelerde meydana gelen derin çukurlar ve buna bağlı olarak ortaya çıkan engebeli yapının biçimlendirdiği yeryüzü şekilleri görenleri mest ediyor.

Savaşların ulaşamayacağı bir bölge olarak Hasankeyf, Diyarbakır ve Cizre şehirleri arasında hem karayolu hem su yolu güzergahı üzerinde bulunmaktadır.

Tarih içerisinde İran, Roma, Bizans ve ardından sırasıyla İslamiyet kültürünü yaşayan Hasankeyf Emeviler ve Abbasiler dönemi, sonrasında Hamdaniler, Mervaniler ve ardından Artukoğulları tarafından hükmedilmiş topraklardır.

Hasankeyf Ören Yeri, günümüzde Mezopotamya’nın en gözde turizm noktalarından biri konumundadır. Hasankeyf Ören Yeri çok eski zamanlara dayanan tarihi ile çok dolu bir hissiyat ile misafirlerini ağırlamaktadır.

Batman il sınırları içinde bulunan Hasankeyf Ören Yeri, Pazartesi günleri dışında her gün 08.00-17.00 saatleri arasında ziyaret edilebilir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir