Mersin sahillerinde 250 bin yavru kaplumbağa denizle buluştu

Deniz kaplumbağalarının en önemli üreme merkezlerinden olan Mersin’in Kazanlı, Davultepe, Alata, Göksu ve Anamur sahilleri, bu yıl 2 bin 500’ün üzerinde yuvaya ev sahipliği yaptı.

Normalde mayıs ayının ortasında başlayan yuvalama dönemi bu yıl temmuzu buldu. 5 sahilden yaklaşık 250 bin deniz kaplumbağası denizle buluşurken, bu yılki sayılar tüm dünyayı sevindirdi.

“İlginç bir dönem oldu”

Mersin Üniversitesi Deniz Kaplumbağaları Uygulama Araştırma Merkezi Müdürü Prof. Dr. Serap Ergene, “Bu sene hava koşulları biraz daha sert geçti. O yüzden bu yıl geç başlamış bir üreme sezonu geçirdik. Geç başlayan üreme sezonuyla beraber tabii ki de yavruların çıkışı da geç oldu. Temmuz’dan itibaren yuvalama başlayınca Ağustos ayında yavrular çıkmaya başladı. Tabi bundan dolayı da enteresan bir yıl geçiriyoruz. Yağmurlar, fırtınalar, ani seller oldu. İlginç bir dönem oldu. Bazı noktalarda denizin ileriye gitmesiyle beraber yuvalar sular altında kaldı. Bu kadar aksiliğe rağmen yine de yuva sayıları belli bir noktaya ulaşmayı başardı” dedi.

“200 ile 250 arasında yavru kaplumbağa denize kavuştu”

Mersin’de 2 çeşit deniz kaplumbağasının yuva yaptığına dikkat çeken Ergene, “Yeşil deniz kaplumbağası ve caretta caretta bu bölgelere yumurta bırakan deniz kaplumbağaları. Anamur sahili çoğunlukla caretta carettalara ev sahipliği yapıyor. Burada bir kaç tane yeşil deniz kaplumbağası oluyor. Göksu’da iki çeşitte birbirine yakın yuvalama yapıyor. Alata ve Davultepe’ye çoğunlukla yeşil deniz kaplumbağası yuva yapıyor. Kazanlı’ya ise neredeyse tamamen yeşil deniz kaplumbağası yuva yapıyor. Bu sene Kazanlı’da bine yakın yuva sayısı vardı. Mersin bölgesindeki kaplumbağa yuvalarının yaklaşık olarak 150 ile 180 bin arasındaki yavrular yeşil deniz kaplumbağasıydı diyebiliriz. Tabii 23 yıldır Mersin’de koruma çalışmaları yapıyoruz. Bu çalışmalar sayesinde yeşil deniz kaplumbağalarının 23 yıl önceki sayısından fazla bir artışa ulaştığımızı söyleyebiliriz. İlk başladığımız dönemdeki koruma çalışmalarının meyvesini şimdi alıyoruz. O dönemde koruduğumuz yavrular veya alan koruması yaptığımız yerlerde denizle buluşmayı sağlayan yavruların bir kısmı anaç düzeyine ulaşarak, tekrar bu kumsallara gelmeye başladı” ifadelerini kullandı. 

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir