Longmen Mağaraları

Medeniyetlerin yaşayan kalıntıları: Gizemli antik kentler

Yüzbinlerce yıla dayanan tarihleriyle geçmiş ve gelecek arasında köprü kuran antik kentler, ihtişamlarıyla göz kamaştırırken efsaneleriyle de gizemli dünyanın kapılarını aralıyor. Tarih öncesi çağlardan bugüne dünyanın pek çok farklı yerlerine kentler kuran insanoğlu, geleceğe devasa miraslar bıraktı. Bazıları zenginlik göstergesi olarak ihtişamlı devasa heykellerle süslenen kentlerin bazıları ise düşman saldırılarından korunmak içi ulaşılması zor zirvelere inşa edilmiştir. Dönem şartlarında dağların zirvesine nasıl bu denli büyük kentler inşa edildiği ise gizemini koruyor.

Tarihin aynası olarak günümüzde ayakta kalmaya devam eden kayalara oyulmuş antik kentler, dünyanın dört bir yanında çok çeşitli mimaride farklı inançların ve kültürlerin ruhunu taşıyor. Pek çoğu da UNESCO Dünya Mirası Listesi’nde yer alan antik kentlerde zaman yolculuğu yapmaya hazırsanız listemizi sizler için hazırladık.

Machu Picchu- Peru

Son yıllarda gezginlerin en çok ziyaret etmek isteği yerlerden biri olan Machu Picchu, Peru’da And Dağları’nın zirvesinde 2430 metre yükseklikte bulunan bir İnka antik şehri. Çok iyi korunmuş durumda olan antik kent, aynı zamanda dünyanın yeni yedi harikasından biri olarak seçildi. Bu gizemli antik kent, 1450’li yıllarda inşa edilmiş fakat şehirde çiçek hastalığı salgınının baş göstermesiyle terk edilmiştir. Şehrin yapılış amacı ve nasıl kurulduğu gizemini korurken 700’de fazla İnka ve din adamına ev sahipliği yaptığı düşünülmektedir.

Machu Picchu

Güney Amerika’nın en çok ziyaretçi ağırlayan turizm merkezlerinden olan şehri, çökme riskine karşı günde yalnızca 2 bin kişi ziyaret edebilmektedir. Bu nedenler programınızı erkenden yapmalı ve randevularınızı ayarlamalısınız. Machu Picchu’ya ulaşmak bir hayli güç olsa da zirveye ulaştığınızda manzara karşısında tüm yorgunluğunuzu unutacaksınız.

Petra Antik Kenti- Ürdün

İsviçreli kaşif Johann Burckhardt tarafından keşfedilene kadar sadece göçebe Araplar tarafından bilinen kayıp bir şehir olan Petra, Kızıldeniz ve Basra Körfezi bölgelerinde önemli ticaret merkeziydi. Ürdün denilince akıllara ilk gelen ve kanyonda gizlenmiş şekilde bulunan antik kent, gizemini korumaya devam ediyor. Çölün ortasında gün içerisinde pembe, kırmızı, turuncu ve sarı renklerine bürünen Petra, sıra dışı bir halk olan Nebatiler tarafından kurulmuştur.

Rose City Petra Antik Kenti

Kırmızı rengi nedeniyle “Rose City” olarak da bilinen kentin o dönemde kayaların nasıl böylesine oyularak muhteşem bir mimarinin ortaya çıkarıldığı merak ediliyor. Bu gizemli kent, muhteşem mimarisiyle Indiana Jones filmlerinde de kullanılmıştır.

Pompei- İtalya

İtalya’nın Napoli şehrindeki Pompei Antik Kenti, bir kısmı gömülü olan antik Roma kentidir. 1936 yıl önce Vezüv Yanardağı’nın patlaması sonucu tüm şehir lavlarla kaplanmış ve insanlar taş kesilmiştir. Allah’ın cezalandırdığı şehir olarak da bilinen Pompei’de Romalılar şatafat ve gösteriş içerisinde yaşıyorlardı. Zenginlik içindeki halkın eğlenceye, kumara ve daha pek çok sapkın alışkanlığa sahip olduğu biliniyor. Fakat M.Ö 79 yılında harekete geçen Vezüv Yanardağı, 200 bin kişinin ölmesine, tüm şehrin tarihten silinmesine neden olmuştur.

Ziyarete açık olan Pompei’nin efsaneleri de yaşamaya devam ediyor. Antik kentte gezerken mozaik parçaları, paralar, deniz kabukları çalan turistler, bir süre sonra çaldıkları parçaların uğursuzluk getirdiğini iddia eden mektuplar yazarak çalıntı parçaları iade etmeye başlamış. Efsanenin doğruluğu kesinleşmese de kazılardan sorumlu Profesör Massimo Osanna, özür mektuplarından oluşan sergi açmayı planlıyor.

Teotihuacan- Meksika

Dünyada gizemini koruyan piramitler yalnızca Mısır’da bulunmuyor. Mısır’ın piramitleri kadar olmasa da Meksika piramitleri de oldukça popüler. Kimler tarafından kurulduğu ve niçin terk edildiği bilinmeyen dünyanın sayılı gizemli kentlerinden olan Teotihuacan Piramitleri’nde ilk olarak Aztek’lerden daha ileri bir kültürün, sonraki yıllarda ise Zapotekler ve Mistekler gibi Maya toplulukların yerleşmiş olduğu bilinmektedir.

Teotihuacan Piramitleri

Kelime anlamı olarak Nahuatl dilinde “tanrıların yaşadığı yer” anlamına gelen Teotihuacan’da hiçbir metin ve belge bulunmaması bilgi edinilmesini güçlendirmektedir. Yaklasık 2 bin 500 yıl önce 200 bin civarı nüfusunun olduğu tahmin edilen Teotihuacan’da gezegenlerin yerdeki yansımaları olacak şekilde tapınaklar inşa edilmiştir.Antik kentte Güneş Piramidi, Ay Piramidi, Quetzalcoatl Tapınağı, saraylar ve tapınakları gezebilirsiniz.

Longmen Mağaraları- Çin

Çin’in en büyük heykel yapılarına ev sahipliği yapan Longmen Mağaraları, 400 yıldır ayakta duruyor. Budist tapınağı olan yapıda toplamda 2 bin 345 mağara ile Buda ve öğrencilerinin heykellerinden oluşan 100 bin heykel bulunmaktadır. Longmen ise kelime anlamı olarak “Ejderha Kapısı Mağarası” anlamına gelmektedir.

Longmen Vadisi’nin iki tepesine nehrin kıyılarına kurulan sanat eserleri, Çin’in taş heykel sanatının en yüksek seviyesini gözler önüne seriyor. Mağaralarda aynı zamanda güzel sanatlar, din, müzik, tıp, inşaat, ilaç, ulaşım el yazısı, müzik, giysi, süs eşyası konularını ele alan birçok kitap ve eşya da bulunuyor.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir