Malatya Fotoğraf Makinesi Müzesi binlerce makineyle meraklılarını bekliyor

Malatya’da 2023 adet fotoğraf makinesi ile Türkiye, Asya ve Avrupa’nın en büyük müzesi olan Fotoğraf Makinası Müzesi ziyaretçilerini ağırlıyor.

30 Eylül 2017 tarihinde açılışı yapılan Malatya Büyükşehir Belediyesi Fotoğraf Makinası Müzesi, Türkiye’nin hatta Asya ve Avrupa’nın en büyüğü olma özelliğini koruyor.

Bir koleksiyonerin 30 yıl içerisinde topladığı bu makinelerin, yüzde 90’ından fazlası hala çalışıyor.

“Su matarasından kol saatine ilginç casus makinalar müzede sergileniyor”

1876’dan bu yana üretilen fotoğraf makinalarının 44 kategoriye ayrıldığı müzede en yoğun ilgi 76 parçadan oluşan casus makinelere gösteriliyor. En çok dikkati ise 6 poz çekebilen su matarası içerisine yerleştirilen fotoğraf makinesi çekiyor. 1886 Alman ve Amerikan yapımı olan makine dışında ise kol saati, ayakkabının topuğuna gizlenen ve güvercinin boynuna takılan ürünler de müzede ilgi görüyor. Fotoğraf Makinesi Müzesi’nde‑ 1.Dünya Savaşı, 2.Dünya Savaşı ve Soğuk savaş döneminde de kullanılmış olan birçok ajan makinası yer alıyor.

“Rone’un atası müzede yer alıyor”

1907 yılında İngiltere’de yapılmış olan ‘güvercin drone’u ziyaretçileri hem şaşırtıyor hem de büyük ilgisini çekiyor. Güvercinin boynuna takılıp drone olarak kullanılan makina art arda fotoğraf çekebiliyor.

Fotoğraf Makinesi Müzesi, Malatya Büyükşehir Belediyesi Kültür ve Sosyal İşleri Daire Başkanlığı’na bağlı ve yıllık yaklaşık 120 bin ziyaretçiyi ağırlıyor.

Müzenin özel tasarlanmış ana girişinde “Malatya Hatırası Çekim Köşesi” ve 12 adet led aydınlatmalı özel camekanlarda sergilenen fotoğraf makineleri, aynı özelliklere sahip 5 dikey camekanda da fotoğraflar sergileniyor.

Müzenin ikinci katı ise görenleri büyüleyen cinsten…

Ziyaretçiler için “Malatya Hatıra Köşesi” yer alırken, binlerce makine de kimlik kartlarıyla birlikte görücüye çıkıyor.

Aynı katta; işlevsel karanlık oda, 20 kişinin film izleyebildiği sinema ve projeksiyon salonu, müzedeki makine ve aksesuarların bakımının yapıldığı teknik bakım ve onarım odası da bulunuyor.

Her ay binlerce kişinin ziyaret ettiği müze sabah 09.00 ile akşam 17.00 arasında meraklılarını bekliyor.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir