Latmos Dağları bilim dünyasının dikkatini çekiyor  

Aydın’da yer alan ve tarih öncesi dönemlerin geçit alanı olan Latmos Dağları,  insan ilişkilerinin resmedildiği tarih öncesi kaya resimleriyle bilim dünyasının dikkatini çekiyor. 

Açık hava müzesi özelliği taşıyan ve geçmişinde birçok medeniyete ev sahipliği yapan Aydın, her geçen gün ziyaretçi akınına uğramaya devam ediyor. Tarihi yapıları ve doğal güzellikleriyle ilgi toplayan Latmos bölgesi, tarihin gizemini keşfetmek isteyen turistlerin rotaları arasında yer alıyor.

Bölgede yapılan araştırmalar sonucunda da her geçen gün yeni kaya resimleri keşfedilirken, özellikle dönemindeki diğer kaya resimlerine göre farklı figürleriyle dikkat çeken Latmos kaya resimleri, bilim dünyasının da radarına girdi.

Latmos kaya resimlerinin ana konusu ise kadın-erkek ilişkisi, aile ve ailenin sürekliliği, ilkbahar şenlikleri, düğün törenleriyle ilişkili olduğu görülürken birçok resimde dokuma desenlerini andıran figürlere de rastlanıyor.

Ekosistemi Koruma ve Doğa Sevenler Derneği Başkanı Bahattin Sürücü, “Latmos kaya resimleri, insanı toplumun bir parçası olarak resmetmiştir. Bu da tüm dünya üzerinde aynı dönem resimlerinden buradaki resimleri ayıran bir özelliktir. Diğer bölgelerde hayvan resimleri ağırlıkla çizilirken, Latmos’da kadın erkek ilişkisi ve aile bağlarını konu alan pek çok çift resmedilmiştir. Prof. Dr. Harald Hauptmann eşiz bir dili olan, hayatlarını tarım ve hayvancılıkla sürdüren yerleşik hayattaki bu insanların yeni dini semboller dünyasını temsil ettiğini söylemektedir. Ona göre, oluşturdukları yaşam tarzı Bereketli Hilal’in dağlı kıyılarından, Levant ve Mezopotamya’dan ve İç Anadolu üzerinden Ege’ye, Avrupa’ya dek uzanıyor. Resimleri, sembolleri ve bıraktıkları sanat eserleri tüm bu alanlara yayılıyor. Böylece neolitik ve kalkolitik dönemlerde sadece bir geçit alanı değil, aynı zamanda önemli bir kültür merkezi olmuştur” dedi.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir