Kuş cenneti su tuttu kuraklık geride kaldı şimdi misafirlerini bekliyor

Sivas’ta kuş cenneti olarak da bilinen Bingöl Gölü geçen yıl tamamen kurumuştu. Şimdilerde su tutarak eski görüntüsüne kavuşan göl misafirlerini bekliyor.

Bingöl gölü, Türkiye’de turnaların nadir üreme noktalarından birisi ve ayrı zamanda onlarca kuş türüne de ev sahipliği yapıyor. Geçtiğimiz yıl tamamen kuruyan ve Bingöl köyü sınırları içerisinde yer alan gölün kurumasıyla bölgeyi ilk terk eden kuşlar oldu. Kuş cenneti olarak da anılan göl bu yıl yağışların bol olmasıyla su tuttu. Şimdi ise başta turnalar olmak üzere misafirlerini bekliyor.

“Biz buraya kuş cenneti deriz”

Bingöl köyü sakinlerinden Ahmet Çiçek, “Bingöl Gölü’nün zemini kil tabakadan oluştuğundan dolayı yağan yağmur ve kar sularını tutuyor. Eğer mevsimlerinde yağmur ve kar bol olursa gölümüz böyle güzel bir görüntü oluşturuyor. Yağmurların faydasını dağlardan, otlardan, göllerden ve derelerden görüyoruz. Bingöl gölünde turnalarımız var, angutlar var. Kuş türlerinin çok olmasından dolayı biz buraya kuş cenneti deriz. Burası doğasıyla bizlere huzur veriyor. Biz isteriz ki hep böyle kaslın ama yaz mevsiminde, sıcak havalarda çekiliyor. Bir dönem tamamen kurumuştu ve kuşlarda burayı terk etmişti” dedi.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir