Türkiye Kültür Yolu Festivali, yeni durağı olan Şanlıurfa’da kapılarını ziyaretçilerine açtı. Festival açılışına katılan Kültür ve Turizm Bakan Yardımcısı Gökhan Yazgı, Türkiye’nin kültür ve sanatla bütünleşmiş turizm anlayışıyla yoluna devam ettiğini dile getirdi.
ŞANLIURFA’DA FESTİVAL RÜZGARI
Festival kapsamında sanatseverler, kentin dört bir yanına yayılan sergilerde Şanlıurfa’nın kültürel birikimini ve sanatla birleştiren mirasını keşfetme fırsatı buluyor.

Şanlıurfa Müzesi’nin bahçesinde düzenlenen Şanlıurfa Kültür Yolu Festivali’nin açılış töreninde yaptığı konuşmada, Türkiye’nin yılın ilk 4 ayında 12,7 milyon turiste ulaştığını vurgulayan Yazgı, şöyle konuştu:
“2025 hedefimiz, 64 milyar dolarlık bir turizm gelirine ulaşmak. Şanlıurfa gibi arkeolojik zenginlikleri ve gastronomi kültürüyle öne çıkan şehirlerimizin katkısı bu hedefte çok büyük olacak.”
Kültür Yolu Festivali’nin kapsamı ve içeriğiyle dünyanın en büyük festivalleri arasında yer aldığını kaydeden Yazgı, “Festivalimiz, Avrupa Festivaller Birliği’ne kabul edilen nadir organizasyonlardan biri. Bu yıl 20 şehirde 1000’den fazla mekanda, 45 bin sanatçı ile yaklaşık 7 bin etkinlik gerçekleştireceğiz.” dedi.

“Şehrimizde oluşturacağı canlılık hepimizi memnun ediyor”
Şanlıurfa Valisi Hasan Şıldak da Kültür Yolu Festivali’nin ikinci kez Şanlıurfa’da düzenlenmesinden duyduğu memnuniyeti dile getirdi.
Şanlıurfa’nın kültür şehri olduğunu vurgulayan Şıldak, “Kültür ve sanatın bir haftayı aşan bir sürede şehrimizde oluşturacağı canlılık hepimizi memnun ediyor. Bu yıl 20 ili kapsayan ve beşincisi düzenlenen festival zincirinin üçüncü haftasında Şanlıurfa olarak ev sahipliği yapıyoruz.” ifadelerini kullandı.

40 NOKTADA 100’DEN FAZLA ETKİNLİK
9 gün sürecek festival boyunca yaklaşık 40 noktada gerçekleştirilecek 100’den fazla etkinlikle, Şanlıurfa’nın tarihi ve kültürel zenginliği eşsiz deneyime dönüşecek.
Şanlıurfa Müzesi Mozaik Müze Yolu Yan Bahçe’de “Beste Alperat Sergisi” ve Türkiye Foto Muhabirleri Derneğinin “Gökyüzünden Türkiye Sergisi”, Şanlıurfa Arkeoloji Müzesi İç Avlu’da, “Ozan Oganer Heykel Sergisi”, Şanlıurfa Arkeoloji Müzesi Geçici Sergi Salonu’nda, “Şanlıurfa’da Günlük Yaşam Etnografya Sergisi”, Şanlıurfa Mozaik Müzesi’nde “Quasimotho Sergisi”, Şanlıurfa Arkeoloji Müzesi Cam Üretimi Canlandırması Alanı’nda “Tat ve Kokular ile Tarihte Yolculuk Sergisi”, Şanlıurfa Arkeoloji Müzesi Neolitik Dönem Sonu Terası’nda “Dijital Hareketli Minyatür Uygulaması”, “Yaşayan Miras – İpek Kazaz Sergisi”, “Türkiye’nin Minyatürleri Sergisi” ve “Görsel Hafızayla Şanlıurfa Fotoğraf Sergisi”, Şanlıurfa Arkeoloji Müzesi Roma Dönemi Salonu’nda Hikmet Barutçugil’in “Büyük Rüyalar Görmek Sergisi”, Şanlıurfa Arkeoloji Müzesi Demirçağ Salonu Çıkışı’nda “Cengiz Yatağan Resim ve Heykel Sergisi” yer alıyor.

BALIKLIGÖL EFSANESİ DİJİTALE AKTARILDI
Bu akşam festival kapsamında Balıklıgöl Medrese’de gerçekleştirilecek “Işıkla Ateş Arasında” mapping gösterisi, şehirde görsel şölen oluşturacak. Balıklıgöl’ün efsanesinin, dijital zamanın görsel diliyle yeniden yorumlandığı çalışmada ateş, su, dua ve zaman kavramları, ebru desenlerinin akışında yansıtılacak.
