Kız Kulesi’nin kubbesi göründü! Restorasyon mayısta tamamlanacak

İstanbul’un incisi olarak bilinen ve geçen yıl restorasyon çalışmaları başlatılan Kız Kulesi’nde, İskelenin üst kısmının sökülmesiyle kubbe katı ortaya çıktı. Çalışmalar hakkında konuşan Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, “Kulenin alt yapısıyla ilgili ekstra önlemler almamız gerekiyordu. Kız Kulesi’nin restorasyonu mayıs ayı başında bitecek.” dedi.

“Kız Kulesi’nin restorasyonu mayıs ayı başında bitecek”

İstanbul’daki tarihi ve kültürel öneme sahip yapıların en önemlilerinden olan Kız Kulesi’nin restorasyon çalışmaları 2021 yılında başladı. Konuya ilişkin açıklamalarda bulunan Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, “Kulenin alt yapısıyla ilgili ekstra önlemler almamız gerekiyordu. Kız Kulesi’nin restorasyonu mayıs ayı başında bitecek. Restorasyonun danışma kurulunda Prof. Dr. Feridun Çılı, Prof. Dr. Zeynep Ahunbay ve Mimar Han Tümertekin yer alıyor. II. Mahmud döneminde yapılan, ahşap gibi görünse de aslında betonarme yapı bu. O dönemin mimarı, kullandığı malzemeye göre hesap ediyor. Statiğini hesaplarken üstündeki ağırlığa göre hesaplıyor. Ahşapla betonun ağırlığı aynı değil zaten. Burası Boğazın en yoğun akıntısı olan adası. Bu akıntı yüzlerce yıl içerisinde tepeyi yavaş yavaş yemeye başlıyor. Aslında altında göremediğimiz yıpranma var. Bugüne kadar ne yapılmışsa, ‘mış gibi’ yapılmış.”

Restorasyon çalışmalarının şeffaf bir şekilde yürütüldüğüne vurgu yapan Ersoy, restorasyon çalışmaları, raporlar ve kulenin tarihçesine ilişkin bilgilerin, belgelerle birlikte “www.kizkulesi.com” adresinden incelenebileceğini aktardı.

Kültür ve Turizm Bakanı, ABD’ye kaçırılan 12 tarihi esere de değinerek, eserlerin yarın New York Başkonsolosluğuna teslim edileceğini dile getirdi.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir