Kent ve doğa temalarını birleştiren mimari: Karamürsel Akçakoca Cami

Kocaeli’nin Karamürsel ilçesinde inşa edilen Karamürsel Akçakoca Cami, camdan kubbesi ve kuş yuvalı minaresiyle ilgi topluyor

Kıble yönündeki duvarlara yerleştirilen geniş camlara sahip olan cami, Samanlı Dağları’nın ferahlatıcı manzarasını ibadethane ortamıyla buluşturuyor.

Deniz fenerine benzetilen cami, mimarisiyle kenti ve doğayı bünyesinde birleştiriyor

“Mescid-i Nebevi’nin plan şemasını kullanmak istedik”

Gebze Teknik Üniversitesi Mimarlık Fakültesi Dr. Öğretim Üyesi ve caminin mimarı İbrahim Türkeri, Samanlı Dağları’nın eteklerindeki caminin kıble yönünün de dağa dönük olduğunu ve İzmit Körfezi’ne teras olarak uzandığını belirterek, “Burada Mescid-i Nebevi’nin plan şemasını kullanmak istedik. Dikdörtgen plan şeması kıble yönünü çok iyi karşılıyordu. Karamürsel’in kırma çatılı köy camileri var. ‘Biz de çok kırma çatılı camiyi bu plan kurgusuyla kavuşturabilir miyiz’in çalışmasını yaptık.” diye konuştu.

Türkeri, “Kıble duvarını olabildiğince şeffaf tutmak istedik ki Samanlı Dağları’na referansı olsun. Minaremiz aynı zamanda göğe yükselen kule ve burası sahil kenti. Deniz feneri imgesine tutunmak istedik. Bu kadar yükseliyorsak, ‘gökyüzünde yaşayan canlılar için de sorumluluğumuz var’ deyip minarenin kuşlar için yuva olmasını da öngördük.” dedi.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir