Kayseri’de yapılan kazılarda mozaik alan 600 metrekareye çıktı

Kayseri’de 3 yıl önce başlayan kazı çalışmalarında mozaik alan 600 metrekareye kadar çıktı

Kayseri’de devam eden ve İç Anadolu’nun en büyük mozaik yapısına ulaşılan arkeolojik kazı çalışmalarında sezon sonuna gelindi.

“Oldukça değerli taban mozaiklerine sahip”

Büyükşehir Belediyesinin destekleriyle yapılan kazılarda bazı alanların açığa çıkarıldığını vurgulayan Kayseri İl Kültür ve Turizm Müdürü Şükrü Dursun, “Yapı, her yıl genişleyerek büyüyor. Yapılan ilk değerlendirmelerdeki 300 metrekare mozaik alan şu anda 600 metrekareye kadar çıktı.” dedi.

Nevşehir Hacı Bektaş Veli Üniversitesi Sanat Tarihi Bölümü Öğretim Üyesi ve Kazı Başkanı Can Erpek, gelecek yıl yapılacak çalışmalarla kazı alanın genişleyeceğini belirterek “Kazı çalışmalarında ilk etapta 4. yüzyıl olarak düşündüğümüz inşa çalışmalarının 3. yüzyıla kadar indiğini söyleyebiliriz. Yapacağımız çalışmalarda belki daha erken bir döneme ilişkin verilere de ulaşabiliriz. 3. yüzyılda inşa edilen yapının arkeolojik verilere göre 6. yüzyılda da kullanıldığına dair elimizde bilgiler var. Yapı, Bizans döneminde ve Türklerin Anadolu’ya gelmesinden sonra da kullanılmaya devam etmiş. Burası, yaklaşık 33 mekana sahip, çok geniş bir alana yayılmış, üst düzey bir konut ve bu konutun henüz sınırlarına tam olarak ulaşmış değiliz. Oldukça değerli taban mozaiklerine sahip. Kapadokya bölgesini de içine alan İç Anadolu Bölgesi’nde bu denli geniş bir konut ve tabanında zemin mozaiklerini görmüyoruz. Kapadokya bölgesinde Roma ve Bizans dönemleri içerisinde genelde imparatorluk mülklerinin olduğunu biliyoruz. Burada da yazıtlarda ‘Hyacinthos’ ismine ulaştık. Bu ismin bir yönetici olduğunu değerlendiriyoruz. Veriler netleşince imparatorluk mülkünde görevli önemli birinin konutu olduğunu daha net söyleyebiliriz.” ifadelerini kullandı.

Kayseri’nin açık hava müzesini andırdığını belirten Büyükşehir Belediye Başkanı Büyükkılıç, “Burada yapılan kazılarda çıkan mozaikler Kayseri’nin Anadolu’daki medeniyetin beşiği olduğunu bir kez daha vurgulamış oldu.” dedi.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir