Kayseri, This photo was shot from the city center of Kayseri, Turkey. It located in the center of Turkey.

Kayseri’de gezilecek yerler

İç Anadolu Bölgesinde yer alan ve birçok medeniyete ev sahipliği yapmış olan Kayseri, tarihi mirasıyla ve doğal güzellikleriyle dikkat çeken şehirlerimizden bir tanesidir. Geçmişte burada yaşamış olan uygarlıklar sebebiyle bu şehrin tarihi mekanlar açısından zengin olduğunu söyleyebiliriz.  Gezilip görülmesi gerekilen bu şehri gelin sizinle beraber keşfedelim.

Kayseri, This photo was shot from the city center of Kayseri, Turkey. It located in the center of Turkey.

KAYSERİ KALESİ

Kayseri bulunduğu coğrafi ve stratejik konum nedeniyle birçok işgale uğramış, bu sebeple burada yaşamış olan kavimler ve medeniyetler çeşitli tedbirler almışlardır. Bu tedbirlerden bir tanesi ise, Kayseri Kalesi’nin inşa edilmesidir. Cumhuriyet Meydanı’nda konumlandırılmış olan bu yapı hakkındaki ilk bilgi Roma İmparatoru 3.Gordianus zamanında yani,  M.Ö. 238-244 yıllarına ait olan sikkelerde yer almaktadır. Bu bilgilere dayanarak geniş bir bölgeyi kaplayan bu kale 3.yüzyılda inşa edilmiştir. Görkemli yapısıyla dikkat çeken surlar, bölgeyi ziyaret eden turistlerin de ilk rotasını oluşturuyor.

KAPALI ÇARŞI

Kayseri Cumhuriyet Meydanı’nda bulunan ve 12.yüzyılda yapımına başlanmış olan Kayseri Kapalı Çarşısı geçirdiği birçok yangına karşı varlığını günümüze kadar korumuştur. 800 yıllık çarşının 18 giriş kapısı ve 16 sokağı bulunuyor. Bu tarihi çarşının içerisindeki dükkanlarda satılan yöreye ait ürünler de oldukça dikkat çekiyor. Yılın her mevsiminde binlerce yerli ve yabancı turisti ağırlayan Kapalı Çarşı da el dokuması halı ve kilimden tutun da evleneceklerin satın alabileceği çeyizlik ürünler de bulunuyor. Çarşı da satılan bu yöresel ürünlerden sevdiklerinize alıp hediye edebilir ya da bir hatıra olarak saklayabilirsiniz.

SAAT KULESİ

20.yüzyılda Sultan 2.Abdülhamit tüm büyük şehirlerde saat kulesi ve muvakkithane (saat kulesi) yapılması için bir ferman yayınlıyor. Bu fermana göre de Kayseri’nin göbeğinde bulunan Kayseri Saat Kulesi 1906 yılında inşa ediliyor. Mustafa Kemal Atatürk’ün de Kayseri’yi ziyaretlerinde halka hitap etmek için kullandığı bu tarihi yapıt, varlığını günümüze kadar koruyarak geçmişin izlerini yansıtıyor.

ERCİYES DAĞI

Türkiye’de kış turizminin en önemli merkezlerinden biri olan Erciyes Dağı tüm ihtişamıyla Kayseri’yi etekleri altına alıyor. Hem kış turizmi açısından hem de yayla turizmi açısından önemini koruyan bu dağ; İç Anadolu Bölgesi’nin birinci, Türkiye’nin 5.büyük dağı olarak biliniyor. Yerli ve yabancı turistin her mevsim ziyaret ettiği bu görkemli dağın tepesinde karın eksik olmadığını biliyor muydunuz? Tepesinde bulunan bembeyaz karıyla ziyaretçilerin dikkatini çeken Erciyes Dağı’nda; dağ tırmanışı, kamp, trekking, kayak gibi birçok aktivite yapabilirsiniz. Bu özelliklerinden dolayı Erciyes Dağı her mevsimde binlerce ziyaretçi akınına uğruyor.

Snow over Mount Erciyes in Kayseri City, Turkey

SULTAN SAZLIĞI

Kayseri’nin Develi, Yahyalı ve Yeşilhisar ilçe sınırları arasında bulunan ve 300’den fazla kuş türüne ev sahipliği yapan Sultan Sazlığı, adeta birer cenneti andırıyor. Afrika ve Avrupa arasındaki göçmen kuşlarının kullandığı bu göç yolu, ülkemizde en önemli sulak alanlarından birisi olma özelliğini taşıyor.

Bozkırın ortasındaki bu yemyeşil saklı cennette; turna, filamingo, dilkuyruğu, kılıçgagası, karasamur vb. gibi birçok kuş türü yaşam sürüyor. Bitki örtüsü de zengin olan bu sazlığı da ziyaret edebilir, keyifli bir vakit geçirebilirsiniz.

AĞIRNAS YERALTI ŞEHRİ

Melikgazi ilçesine bağlı Ağırnas Mahallesinde bulunan ve tarihinin 3 bin yıl öncesine dayandığı bilinen bu yeraltı şehri görenleri kendine hayran bırakıyor. Mağara turizmi açısından önemli olan bu şehrin içerisinde; Hıristiyanlığın kabul edildiği dönemdeki ilk kilise ve çeşmeler bulunuyor.

Ağırnas Yeraltı Şehri’ne girdiğinizde bulunduğunuz atmosfer adeta sizi yüzyıllar öncesine götürebilir. Tarihi bir yolculuk yapmak isteyenler burayı da ziyaret edebilir.

SOĞANLI VADİSİ

Roma döneminden kalan ve çok eski bir yerleşim yeri olan Soğanlı Vadisi, Yeşilhisar ilçesine bağlı Soğanlı Mahallesinde bulunuyor. Roma devrinden kalan bu tarihi yer kiliseleri ile ön plana çıkıyor. Hıristiyan dininin ibadethanesi olarak günümüze kadar gelmiş kiliselerin en ünlüleri; Karabaş, Kubbeli, Yılanlı ve Aziz Barbara kiliseleridir. Kiliseler İncil’den sahneler betimleyen fresklerle süslenmiştir.

Ayrıca Soğanlı Vadisi’nin doğal güzelliği içerisinde yürüyüş yapabilirsiniz. Köy kadınlarının el emeğiyle yapıp süslediği bebekleriyle de ünlü olan bu mahalleden Soğanlı bebeği alabilirsiniz.

MÜZELER

Birçok uygarlığa ev sahipliği yapmış olan Kayseri’nin müzeleri de oldukça dikkat çekiyor. Arkeoloji Müzesi, Selçuklu Müzesi, Mimar Sinan Evi, Gevher Nesibe Tıp Tarihi Müzesi, Etnografya Müzesi, Kayseri Atatürk Müzesi gibi birçok müze barındırıyor. Bu müzelerde Kayseri’nin yüzyıllar önceki tarihini öğrenebilir ve geçmişin tozlu sayfalarını aralayabilirsiniz.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir