Kayran Camii kendine has özellikleriyle dikkat çekiyor

Aydın’da bulunan ve 1811 yılında inşa edilen Kayran Camii, kök boyası işlemeleriyle canlılığını koruyor.  

Binlerce yıllık geçmişi ve doğal güzellikleriyle Ege’nin incilerinden olan Aydın, ören yerleri ve yapılarıyla tarihe ev sahipliği yapıyor. Sultan 3. Selim zamanında yapılan ve 212 yıllık geçmişe sahip olan Kayran Camii, süslemeleriyle öne çıkarken kök boyası ile işlenen motifler hala canlılığını koruyor.   

2014 yılında Aydın Kültür Müdürlüğü tarafından “Korunması Gereken Taşınmaz Kültür Varlığı” olarak kabul edilen ve 2018 yılındaki restorasyon çalışmalarının ardından yeniden ibadete açılan caminin içinde ve dışında kök boya ile çiçek motifler, selvi ağaçları, gül demetleri, kabe ile camii motiflerinin yanı sıra sancak, mızrak, kandil ve saat sembolleri de yer alıyor.

Doğa ve tarih fotoğrafçısı Sergen Demir’in karelerine yansıyan tarihi caminin görüntüleri ise birçok vatandaş tarafından beğenildi. Demir, “Aydın, sunduğu doğal ve tarihi güzellikler ile birçok fotoğrafçının rotasında yer alıyor. Ben de her fırsatta ilimizin bu güzelliklerini ortaya çıkarmak için çekimler yapıyorum. Tarihi Kayran Camii de bunlardan bir tanesi. Osmanlı sancağının bulunmasından, kök boyası işlemelerine kadar birçok özelliği ile dikkat çeken 212 yıllık tarihi camiyi, fotoğraflamak istedim. Kayran Camii, tarihi ve sanatla ilgili değeri ile bölgenin önemli bir kültürel hazinesini temsil ediyor. Restorasyon sonrası tekrar ziyaretçilere açılması da, bu eşsiz yapıyı gelecek nesillere aktarmanın önemini bir kez daha gözler önüne seriyor” dedi

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir