Kasımpaşa Mevlevihanesi yeniden kapılarını açtı

Galata ve Yenikapı Mevlevihanelerinden sonra İstanbul’daki üçüncü büyük mevlevihane olan Kasımpaşa Mevlevihanesi, 99 yılın ardından kapılarını açtı

Özgün haliyle yeniden inşa edildi

İnsan ve İrfan Vakfı öncülüğünde Kültür ve Turizm Bakanlığı Vakıflar Genel Müdürlüğünce yeniden ayağa kaldırılan Kasımpaşa Mevlevihanesi, 99 yılın ardından irfan ocağı olarak hizmet verecek.

Yaklaşık 300 yıl, Osmanlı medeniyetine insan yetiştiren irfan olacakları arasında yer alan yapı, Evliya Çelebi’nin seyahate çıkmasına sebep olan meşhur rüyasının tabir edildiği mekan olarak da biliniyor.

Vakfın Mütevelli Heyeti Başkanı Mehmet Fatih Çıtlak, Kasımpaşa’nın Eyüp Sultan (Ebu Eyyub El Ensari) Hazretlerinin hemen karşısında bulunan bir semt olarak her sokağının vakıf olduğuna işaret ederek, şunları kaydetti:

“Kasımpaşa güzel insanlar yetiştirmiştir. Burası maalesef pek kıymetli bilinememiş yapılardandır. Ben çocukluğumdan hatırlıyorum. Burada çok muhabbetli, güzel bir katılım görüyoruz. Almanya’dan, Balkanlardan, Türkiye’nin dört bir tarafından gelenler var. Tam da ümit ettiğimiz gibi aynı muhabbeti isteyen herkes burada. Bir mevlevihanede mevlevi ayini olması demek ‘Biz her şeyimizi tamamladık, biz burada insan yetiştiriyoruz, hatta bunu size gösterecek şekilde vitrinini de yaptık’ demektir. Bizler buranın inşaatında şu mahalledeki çocuklarla tek tek konuştuk. ‘Burası sizin yerinizdir’ dedik. Evliya Çelebi’nin rüyasını tabir ettirdiği ocak burasıdır. Bizim de buradan dünyaya söyleyeceğiniz şeyler olacak.”

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir