Kartepe Osmanlı Müzesi’nde Osmanlı’nın gündelik yaşamı sergileniyor

Kocaeli’nin Kartepe ilçesinde yer alan 150 eserin sergilendiği Özel Osmanlı Günlük Yaşam Müzesi büyük ilgi görüyor.  

Tarihi Hikmetiye Cami’nin karşısına iki katlı olarak inşa edilen müzenin üst katında sergi alanı, alt katında ise toplantı, görevli, arşiv odaları ve mutfak yer alıyor.

Sergi alanında Osmanlı’da ata sporları, silahlar, sofra, para, giyim, ibadet ve kahve kültürü gibi günlük yaşamı anlatan eserlerin yer aldığı 150 eser sergileniyor.

Kocaeli Müze Müdürlüğü koordinasyonu ile yürütülen çalışmalar sonucunda, Etnografik eserlerin bulunduğu Özel Osmanlı Günlük Yaşam Müzesi’ne, Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından özel müze statüsü kazandırıldı.

Kartepe’mizin tarihini yansıtmaya çalışıyoruz”

Osmanlı’da insanların günlük hayatındaki her noktadan eserler bulunduğunu belirten Kocaman, “Yaklaşık 160 eser bulunuyor. Osmanlı’da bir insanın bir günde yeme kültüründen, içme kültüründen, kahve kültüründen, kıyafet kültüründen, yanına aldığı silahlarından, saat ve aksesuarlarından, o gün yaptığı sporuna dair, yanına aldığı parasına dair geniş yelpazede eser mevcut. Çok butik bir müze. Bu çerçevede bakanlığımızın, İl Kültür Müdürlüğü’müzün bize çok değerli desteği var. Bölgemizde yaşayan insanlarımızın ellerinde çok değerli tarihi eserler var. Bunları yastıklarının altında saklıyorlar. Bunları bize veya devletin kurumlarına emanet ederek, müze defterine kayıt ederek bundan belki de yüzyıllar sonra kimin tarafından bağışlandığı da defterlerde gözükecek şekilde müzemize bağışlanması bizim için çok kıymetli. Çünkü Kartepe’mizin tarihini yansıtmaya çalışıyoruz. Bu anlamda da vatandaşlarımızın tarihi eserlerini bağışlamalarını duyurmuş olalım” dedi.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir