Kars Kazı markalaşıyor!

Kars’ta yürütülen Kırsal Turizm ve Gastronomi Yoluyla Kaz Eti Üretiminin Güçlendirilmesi Projesi, FAO desteğiyle hayata geçirildi. Yapılan toplantıda, Kars Kazının üretim süreçleri, markalaşma, kooperatifleşme, pazarlama, kırsal turizm ve gastronomideki rolü vurgulanarak, sürdürülebilir bir ‘Kars kaz eti üretimi’ için markalaşmanın önemi üzerinde duruldu.

Kars Valisi ve Belediye Başkan Vekili Ziya Polat, geleneksel kaz eti üretimine ek olarak modern tesislerin kurulması, markalaşma ve pazarlama stratejilerine odaklanılması gerektiğini belirtti. Polat, ilin rekabet gücünün küçük aile işletmeleri tarafından geleneksel yöntemlerle sürdürülen yetiştiricilikte yattığını ve turizm açısından kaz eti talebinin olduğunu ifade etti.

Tarım ve Orman Bakanlığı Avrupa Birliği ve Dış İlişkiler Genel Müdür Yardımcısı Volkan Güngören, kaz etinin Kars’ın kültürüne önemli bir katkı sağladığını vurgulayarak, Kars’ın kaz eti üretiminde lider olduğunu belirtti.

FAO Kıdemli Program Koordinatörü Özcan Türkoğlu, teknik işbirliği projesi kapsamında İl Müdürlüğüne destek verdiklerini ve coğrafi işaret alan Kars kaz eti için değer zinciri analizi ve pazarlama stratejisi belirlediklerini ifade etti. Kars İl Tarım ve Orman Müdürü Enver Aydın, kadın emeğine dayalı kaz yetiştiriciliğinin kırsal hanelere değer sağladığını belirterek, Kars'ın ülkenin en büyük kaz yetiştiricisi olduğunu söyledi.

Proje kapsamında yapılan anket sonuçlarına göre, yetiştiricilerin büyük çoğunluğu sürülerini büyütmek istiyor. Üreticilerin yüzde 99’u henüz formal eğitim almamış durumda ve eğitim kaynakları genellikle aile, dost çevresi ve veterinerden sağlanıyor.

Ulusal proje danışmanı Prof. Dr. Mehmet Sarı, Kars’ta kaz eti üretimi için sürdürülebilir bir yol haritasına ulaşıldığını vurgulayarak, teknik eğitimlerin ve saha çalışmalarının önemine dikkat çekti.

Projenin ulusal danışmanı Doç. Dr. Mustafa Kan, kaz eti değer zinciri ve pazarlama stratejisi hakkında bilgiler vererek, yerli üretimin rekabet avantajı sağlaması için bilinçli kullanımın önemine vurgu yaptı. Panel oturumunda ise Kars Mutfağı ve Gastronomi Turizmi ele alındı.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir