Karagöz Müzesi’nde gölge oyunu atölyeleri başladı

Bursa’da bulunan Karagöz Müzesi’nde, gölge oyunu kültürünü yeni nesillere aktarmak için eğitimler veriliyor.

Büyükşehir Belediyesinin yaptığı açıklamaya göre, 26 yıldır faaliyet gösteren Karagöz Müzesi; gösterilerin yanında atölye çalışmaları düzenliyor. Bu sayede Karagöz gölge oyunu, gelecek nesillere aktarılıyor.

Düzenlenen atölyelerde 8-13 yaş arasındaki çocuklara gölge oyunu materyallerinin yapımı ve hayali olmanın nicelikleri anlatılıyor. Atölyeye katılım sağlayan çocuklar, ustalardan Karagöz gölge oyununun tarihçesini öğreniyorlar.

Karagöz tasarım atölyesine katılan Ali Demir, “Karagöz Müzesi’nde tasarım atölyesine gelerek asetattan kukla yaparak perdede oynattım. Gösterileri perdenin arkasından merakla izledim. Hocalarım beni çalıştırdı. Arkadaşlarım sesleri nasıl çıkardığımı merak ediyorlar. Bunun bir sır olduğunu ve çalışırlarsa onların da bunu yapabileceğini söylüyorum. Bu sanatı yapabildiğim için kendimle gurur duyuyorum.” şeklinde ifade etti.

Karagöz sanatçısı Hasan Mert Karakaş, “Çırağımız Ali Demir’in ilk gösterisinin heyecanını yaşıyoruz. Ali, Karagöz Müzesi’nde pek çok karagöz tasvir yapım atölyesine katıldı. Bu atölye çalışmalarına 8-13 yaş arasındaki çocuklarımız katılabiliyor. Bu atölye çalışmalarında çocuklarımız ile asetattan Karagöz tasvirleri hazırlıyor ve tasvirleri de sahnede buluşturuyoruz. Ali Demir’de atölye çalışmalarına katılan yetenekli çocuklarımızdan bir tanesiydi. Uzun bir çalışma süreci geçirdik, eksiklerini tespit edip gidermeye çalıştık. İlk kez seyirci karşısında geleneksel bir oyun olan ‘Salıncak’ oyunuyla gösteriye çıktı. Yetenekli ve ilgili çocukları Karagöz tasvir yapım atölyesine getirmek isterseniz, Karagöz Müzesi’ne ulaşabilirsiniz.” ifadelerini kullandı.

Gölge oyunu konusuna yetenekli ve ilgili çocuklar, Karagöz tasvir yapım atölyesindeki eğitimlere katılarak kendilerini geliştiriyorlar.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir