Karadeniz’in merkez noktası Ordu’da yapılacak en iyi 10 aktivite

Doğu Karadeniz’de yer alan ilimiz Ordu, Osmanlı Dönemi’nde Trabzon vilayetine bağlıydı. 1920’de ayrı bir şehir olan Ordu’nun güneyinde Tokat ve Sivas, batısında Samsun, doğusunda Giresun, kuzeyinde ise Karadeniz yer almaktadır.

Ordu 19 ilçeden oluşur ve en önemli ilçeleri Altınordu, Perşembe, Fatsa ve Ünye’dir. Ordu fındığı, doğal güzellikleri, tarihi ve kültürel zenginlikleriyle bilinen önemli bir şehirdir. Ordu’da, kıyı, yayla turizmi, trekking ve yamaç paraşütü gibi turistik faaliyetler gerçekleştirilmektedir. Yaylaları, Boztepe ve teleferiğiyle ünlü olan Ordu’da yapılabilecek pek çok aktivite ziyaretçilerini bekliyor.

İşte Ordu’ya gittiğinizde yapmadan dönmemeniz gereken 10 aktivite:

1- Ordu sahili’nde gezin

Karadeniz’de sahil yolunun deniz dolgusu ile geçirilmediği tek şehir olma ayrıcalığına sahip olan Ordu, doğal plaj ve sahilleriyle dikkat çekmektedir. Şehrin merkezinde yer alan Ordu Sahili ise Ordu’nun kalbi ve günün her saati cıvıl cıvıl dolup taşan yeridir. Karadeniz’in hırçın sularının kıyısında, doğallığını koruyan sahil, şehre gelen turistlerin ziyaret ettiği ilk noktalardan biridir.

2- Ordu’nun şelalelerini görün

Karadeniz’in tipik özelliklerinden biri de birbirinden harika şelalelere sahip olmasıdır. Ordu da Karadeniz’in bu özelliğinden nasibini almış bir şehir olarak, her biri ayrı güzellikte pek çok şelaleye ev sahipliği yapmaktadır. Dolayısıyla Ordu’da yapılacak şeyler listesine eklenmesi gerekenlerden biri de bu şelalelerin her birini teker teker ziyaret etmek olacaktır!

3- Perşembe Ve Çambaşı Yaylası’nda oksijen depolayın

Karadeniz’in en güzel şehirlerinden biri olan Ordu’da doğa harikası görüntüleriyle iki yayla öne çıkıyor. Bunlardan ilki Perşembe Yaylası olurken; diğeri Çambaşı Yaylası oluyor. Perşembe Yaylası, Ordu’nun Aybastı ilçesine 17 kilometre mesafede, 1500 rakımlık bir yükseklikte yer alıyor. Yazın yeşile bürünen doğası ve birbirinden güzel menderesleriyle dikkat çeken Perşembe Yaylası, her sezon binlerce turisti evinde ağırlıyor.

4- Doğal teras ‘Ablak Taşı’nı görün

Ordu’nun doğal terası Ablak Taşı, şehrin en ilgi çekici turistik yerlerinden biridir. Ablak Taşı, Ordu’nun Kabadüz ilçesinde, Yokuşdibi mevkiindeki Kale Boynu Obası’nda, orman içinde bir tepede yer alan doğal bir seyir noktasıdır.

5- Ordu teleferik ile şehre tepeden bakın!

2011 yılında faaliyete geçtiği günden itibaren yaklaşık 5 milyondan fazla yolcu taşıyarak rekor kıran Ordu Teleferik, Karadeniz Bölgesi’nin en popüler cazibe merkezlerinden biridir. 900 metrelik bir uzunluğa sahip olan Ordu teleferiği, dünyada iki direk arası en uzun mesafeye sahip olan teleferiktir. Ordu teleferik istasyonu, şehrin sahil bandında, Atatürk Parkı mevkiinde yer almakta olup, yol üzerinde bulunduğu için ulaşımı oldukça kolaydır.

6- Boztepe’den Ordu’ya bakın!

Ordu’da yapılacak şeyler listemizde, sıradaki durağımız; ‘Boztepe’ye çıkmalı, şu Ordu’ya bakmalı’ türküsüyle dillere destan olan Boztepe… Ordu’nun ve Karadeniz’in tüm güzelliğini gözler önüne seren Boztepe, gün içerisinde özellikle gün doğumu ve gün batımı saatlerinde tıklım tıklım dolup taşıyor. Zira bu tepenin manzarası bir harika! Ordu şehir merkezinde, Orhaniye mevkiinde yer alsan Boztepe’ye hem araçla hem de teleferikle ulaşım sağlanabiliyor.

7- Şehirdeki müzeleri dolaşın

Ordu’yu tanımanın en güzel yollarından biri hiç şüphesiz, şehirdeki müzeleri teker teker dolaşmak olacaktır. Bu müzeler sayesinde hem tarihi hem kültürel hem de sosyal yaşam hakkında Ordu yöresine ait hemen hemen her şeyi öğrenmek mümkün. Ordu’da belli başlı birkaç müze hizmet vermektedir.

Ünye Yaşayan Kültürel Miras Müzesi (Ünye Müze Ev)
Paşaoğlu Konağı Etnografya Müzesi
Bilal Köyden Açık Hava Basın Müzesi
Ordu Büyükşehir Belediyesi Ters Ev
Ordu Arkeoloji Müzesi:

8- Ulugöl Tabiat Parkı’nı keşfedin

2009 yılında Tabiat Parkı olarak tescillenen Ulugöl, Ordu’nun Gölköy ilçesinde, Haruniye Mahallesi’ne yakın bir mevkide konumlanmaktadır. Ordu il merkezine 74 kilometre, Gölköy ilçe merkezine ise 17 kilometrede mesafede yer alan Ulugöl Tabiat Parkı, 26,5 hektar büyüklüğünde bir alana yayılmaktadır. Her mevsim ayrı bir güzelliğe bürünen Ulugöl, sahip olduğu doğa manzarasıyla gidip gören herkesi kendisine hayran bırakmaktadır.

9- Cenneti Hoynat Adası’nı görün

Yine Ordu’nun Perşembe ilçesinde yer alan bir güzellikle karşınızdayız: Hoynat Adası… Ramazan Köyü sınırları içerisinde, Hoynat tünelinin hemen yanında bulunan Hoynat Adası, eski zamanlarda gemiciler tarafından depo ve sığınak olarak kullanılmış küçük bir adadır.

Üzerinde küçük surlar ve su kalıntıları bulunan ada, gümüş martı ve tepeli karabatak gibi kuş türlerinin de üreme alanıdır. Hatta Hoynat Adası, Tepeli karabatakların Türkiye’de yuva yaptığı tek yer olma ayrıcalığına sahiptir.

10- Ünye At Çiftliği ve Binicilik Tesisleri’nde at binin!

Ordu’nun Ünye ilçesinde yer alan Ünye At Çiftliği ve Binicilik Tesisleri, ilk olarak 2007 yılında ziyarete açılmıştır. Hizmete açıldığı günden bu yana birçok yenilik yaşayıp çeşitli tadilatlardan geçen çiftlik; ek binalar, tesisler, binicilik tesisi ve dinlenme alanı gibi pek çok eklemeyle zamanla içerisinde oldukça geniş ve nitelikli bir tesise dönüşmüştür.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir