Karaca Mağarası ziyaretçilerini ferahlatıyor

Gümüşhane’nin Torul ilçesinde yer alan Karaca Mağarası, sarkıtlar, dikitler, sütunlar ve traverten havuzlarıyla ziyaretçilerine serin bir ortam sunuyor. Yaz aylarında sunduğu serin hava dolayısıyla yerli ve yabancı turistlerin tercih noktalarından biri oldu.
Damla taşı oluşumları bakımından zengin mağaranın içerisindeki 12 ile 17 derece arasındaki sıcaklık yıl boyunca değişmiyor.

Yüksek oksijenli havaya sahip mağara, sarkıtlar, dikitler, sütunlar, damla taşı havuzları, mağara çiçekleri, fil kulakları, traverten havuzları bulunan mağara ilgi odağı oldu. Örneklerine az rastlanan renk ve motiflerle bezeli mağara ziyaretçilerinin beğenisini topluyor. .
Şehir merkezine 17 kilometre mesafede, denizden 1550 metre yükseklikteki mağara, yöre halkı tarafından uzun yıllardır bilinmesine rağmen, 1996 yılında fiili olarak turizme kazandırıldı.

Torul Kaymakamı Orhan Ayaz, 15 milyon yıllık geçmişe sahip mağaranın sarkıt ve dikitlerinin 12 senede 1 santim uzayarak gelişimini devam ettirdiğini söyledi.

Mağaranın bu yıl ziyarete açıldığını ve 1 Mayıs’tan itibaren 150 bin kişinin ziyaret ettiğini belirten Ayaz, “Burayı yerli ve yabancı turistlerimiz gördükleri, gezdikleri yerlere muhakkak eklesinler. Bundan keyif duyacaklarına ben garanti veriyorum” dedi.
Ayaz, ziyaretleri daha konforlu hale getirmek için eksikleri giderdiklerini aktardı.

Ayaz, bu yıl mağarada 160 metrelik çelik yürüyüş platformu yapıldığına işaret ederek, şu değerlendirmede bulundu:

“Böylece vatandaşlarımızın gezisini hem daha konforlu hem de daha keyifli hale getirmiş olduk. Yaklaşık 3 milyon liralık yatırımla bu sene mağaramızın yürüyüş yollarını tamamladık. İnşallah yeni yollar ve yeni bölümler açmaya çalışıyoruz. Hatta yine bu sene, yaklaşık 40 metrelik yeni yürüyüş yolları belirledik, açtık.”

Bursa’dan bölgeye gezmeye gelen Halime Yazıcı, Karaca Mağarası’nı çok beğendiğini dile getirerek, “İçerisi çok serin. Normalde bende nefes darlığı var, kapalı ortamlara hiçbir şekilde gelemiyorum. Buraya girerken de o tedirginlikle girmiştim. Hiçbir şekilde o hissiyatı yaşamadım. Gerçekten çok güzel, içerisi çok serin” ifadesini kullandı.

Trabzon’dan ailesiyle mağarayı görmeye gelen Serdar Tekke ise özellikle çocuklarına burayı göstermek istediklerinin altını çizdi. Tekke, “Tarihçesini de dinledik, 15 milyon yıllık bir mağara oluşum süreci var. Dışarıdaki sıcaklıkla buradaki sıcaklığın arasındaki fark dikkat çekici. Çocukların da bir deneyimi oldu. Benim, çocukların yaşındayken gelme fırsatım olmadı. Kolaylıkla gidilip gelinebilecek, ulaşım problemi olmayan bir yer” dedi.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir