Karabatak kuşları ve muhteşem manzarasıyla Hoynat Adası

Ordu’nun “sakin şehir” unvanına sahip Perşembe ilçesindeki Hoynat Adası, yerli ve yabancı turistlerin ilgisini çekiyor.

Denizle karanın birleştiği yerde bulunan Hoynat Adası’nda 90 çift tepeli karabatak ile 250 çift gümüş martı yaşıyor.

Karabatak kuşlarının nadir yuvalama alanlarından olduğu bilinen bölge, kuş gözlemciliği açısından önemli bir potansiyele sahip. Büyükşehir belediyesi adanın bu özelliğiyle turizme kazandırılması için bir proje hazırladı.

Çalışmaların sonucunda, adanın karşısına seyir terası ve kumsala inilen ahşap basamaklar yapıldı. Oturma alanları, korkuluk ve gözlem dürbünü de eklendi. Ziyaretçiler ücretsiz olarak adayı gözlemleyebiliyor.

Geçmişte adanın gemiciler tarafından depo ve sığınak olarak kullanıldığı biliniyor. Ada ayrıca, ev sahipliği yaptığı nesli tükenme tehlikesi altında olan kuş türlerini barındırması nedeniyle ‘Önemli Kuş Alanı’ olarak belirlendi.

Kuş yaşam alanı olarak bırakılan adaya girişler yasaklandı. Yerli ve yabancı turistler, ilgi odağı olan adanın fotoğraflarını çekiyor ve dürbünle seyredilebiliyor.

İstanbul’dan gelen Mehmet Genç, “Fatsa’da okuldan arkadaşım var. Nereleri gezebileceğimi sordum. O da bana burada durup fotoğraf çekinmemi söyledi. Burası dünya harikası bir yermiş. Anlatıyorlardı biz inanmıyorduk ama görmek lazımmış. Yeşiliyle, mavisiyle, deniziyle doğa harikası bir yer. Herkese buraya gelmelerini tavsiye ederim” dedi.

Cenk Bingöl de “İstanbul’dan ailem ile geliyoruz. Burayı daha önce tavsiye etmişlerdi. Bir kuş cenneti olduğunu söylemişlerdi. İlk defa bugün geldik. Çok güzel bir yer. Herkese burayı tavsiye ederiz” diye konuştu.

Rize’den Sinop’a giderken ailesi ile merak ettiği Hoynat Adası’nı ziyaret eden Halit Kılıç, “Daha önceden buranın kuşları ile meşhur olduğunu duymuştuk. Sinop’a giderken, buraya da uğramak istedik. Güzel bir yer. Doğası yemyeşil, denizi masmavi. İnsanlar burada yüzüyor. Çok beğendik” dedi.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir