“Kadim Çerkes El Sanatları ve Günümüz Uygulamaları” sergisi açıldı!

“Kadim Çerkes El Sanatları ve Günümüz Uygulamaları” sergisi Kültür ve Turizm Bakanlığı desteğiyle Türk ve İslam Eserleri Müzesi’nde açıldı

Bengün ve Cengiz Gül ile Şamil Eğitim ve Kültür Vakfı koleksiyonundan eserler, gümüş işçiliğinin uygulandığı giysi, süs eşyası ve silahların yanı sıra Adiyuf Çerkes El Sanatları Grubu’nun bugüne uyarladığı takı çalışmaları sanatseverlerle buluştu.

“Sergi 10 Aralık’a kadar açık kalacak”

Açılışta konuşma yapan İstanbul Kültür ve Turizm Müdürü Coşkun Yılmaz, “Çerkeslerin öteden beri kendi geleneklerine, örflerine, aile büyüklerine, kültürlerine sahip çıktıklarını bir tarihçi, bir üniversite hocası olarak yakından takip ediyorum. Kendi aralarındaki özel dayanışma hatta ‘bazen Çerkes mi olsaydım’ dedirtiyor bana. Aslında esas olan insan olmak, kendi doğup büyüdüğümüz toprakları unutmamak, kültürü unutmamak.” dedi.

“Kadim Çerkes kültürünün etnografik eserleri de burada”

TİEM Müdürü Ekrem Aytar, “Biz sergiyi sadece el sanatları olarak düşünüyorduk ama sergiyi gezdiğimizde göreceğiz, kadim Çerkes kültürünün etnografik eserleri de burada var. Bu eserlerden yola çıkarak yapılan, günümüze ait objeleri de görmekten mutluyuz. Emeği geçenlere teşekkür ederim.” ifadelerini kullandı.

“Çerkes el sanatlarındaki her motif bir şeyi anlatır”

Sergide antika silahlar, silah askıları, dokuma kıyafetlerin yer aldığını, bu eserlerden ve tekniklerden esinlenerek de el işiyle hazırlanan takıların görülebileceğini söyleyen Şamil Eğitim ve Kültür Vakfı Yönetim Kurulu Üyesi Rengin Yurdakul, “Gördüğünüz takıların hepsi, elbiselerimizin, silahlarımızın kullandığımız başka şeylerin üzerinde de var olan şeyler. Daha önce bunlar gümüş iplerle örülüyordu. Şimdi biz gümüş tellerle örüyoruz.” dedi.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir