“Kaçış Yok” sergisi Anadolu Medeniyetleri Müzesi’nde!

Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından Uluslararası Kültür Varlığı Kaçakçılığı ile Mücadele Günü dolayısıyla “Kaçış Yok” sergisi düzenlendi

Ankara Anadolu Medeniyetleri Müzesindeki “Kaçış Yok” sergisinin açılışında konuşma yapan Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürü Birol İnceciköz, serginin amacının UNESCO 1970 Sözleşmesi’nin diğer ülkeler tarafından bilinirliğinin ve öneminin oluşturulması ile Türkiye’den yurt dışına kaçırılan eserlerin büyük zahmetle yurda getirildiğinin anlatılması olduğunu ifade etti.

Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy’un, şube müdürlüğünden daire başkanlığı seviyesine yükselttiği Kaçakçılıkla Mücadele Daire Başkanlığının yetkilerinin artırılmasının dairenin etki alanını genişlettiğini belirten İnceciköz, “İşbirliği halinde gerçekleşen çalışmalar sayesinde 2023 yılında toplam 3 bin 16 eseri Türkiye’ye getirdik.” dedi.

“Artemis’in Yolculuğu” kitabı yayınlandı

İnceciköz, Tolga Hırsova’nın “Artemis’in Yolculuğu” isimli İngilizce ve Türkçe çizgi romanın e-kitap olarak bugün okuyucuyla buluştuğunu, eserde yurt dışında bulunan eserin iade sürecinde neler yaşandığının anlatıldığını ifade etti.

Altın Taç ve Herakles heykeli sergileniyor

Sergide, İngiltere’den iadesi sağlanan Herakles heykeli ile Hırvatistan’ın Anadolu Operasyonu ile yakaladığı, Kaçakçılıkla Mücadele Daire Başkanlığının Türkiye’ye ait olduğunu kanıtladığı sikkelerin de sergilendiğini kaydetti.

Altın tabak, süs eşyaları, toprak kaplar da sergide

Bir ay süresince açık olacak sergide, Altın Taç ve Herakles heykelinin yanı sıra Ankara Emniyet Müdürlüğü ve İl Jandarma Komutanlığınca 2004 ve 2005’te yapılan ortak operasyonlarda ele geçirilen toplam 532 eserden altın tabak, altın kaşık, altın süs eşyaları, bronz ayna, cam koku kapları ve çeşitli döneme ait pişmiş toprak kaplar ve mermer mezar steli yer de alıyor.

Bakan Ersoy’dan 14 Kasım’a Özel Paylaşım

Kültür ve Turizm Bakanı Muhmet Ersoy da sosyal medya hesabından, kültür varlığı kaçakçılığı ile mücadelelerini hız kesmeden sürdürdüklerini aktararak “Bugün 14 Kasım! Uluslararası Kültür Varlığı Kaçakçılığı ile Mücadele Günü. UNESCO’nun farkındalığı artırmak üzere ilan ettiği bugün biz de Anadolu Medeniyetleri Müzemizde ‘Kaçış Yok’ sergisi düzenliyoruz.” paylaşımında bulundu.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir