Japonya’da yeniden doğuş: Kiraz çiçeği sakura zamanı

Kiraz çiçeği ya da sakura, başta Japonya olmak üzere birçok Uzak Doğu kültüründe baharın müjdecisi olarak kutsal kabul ediliyor. Sakura zamanı ülkeler renkli festivallere sahne oluyor. Japonya denince zihinlerde canlanan ilk görüntü ikonik hale gelmiş pembe ve beyaz çiçekli ağaçların sardığı görkemli tapınaklardır. Japon kültüründe önemli bir yere sahip olan bu ağaç, yeniden doğuşu simgeleyen Türkçe “kiraz çiçeği” orijinalinde ise “sakura” olarak biliniyor.

Japonya Sakura dönemi

Sakuralar, yılda sadece bir defa mart ayının sonu ile nisan ayının başlarında açıyor. Sakuraların açtığı bu kısa dönem Japonya sokakları pembeye bürünürken tüm ülkede coşkuyla kutlanıyor.

Gri beton yığınlarını bile gölgede bırakan bu doğa olayı Japonya için sakura hayatın mucizesi olarak kutsal kabul ediliyor. Binlerce turistin de yalnızca sakura manzalarını görmek için Japonya gezisini mart sonuna planladığı çiçek festivali hakkında bütün bilgeleri sizler için derledik.

SAKURANIN ANLAMI

Japonya’nın kiraz ağacı olarak bilinen sakura, meyve vermeyen ve yılın belirli zamanında kısa süreliğine çiçek açan bir ağaçtır. Japoncada somei-yoshino olarak adlandırılan sakuralar aynı zamanda Japonya’nın milli çiçeği. Çok yavaş çiçek açıp kısa sürede çiçeklerini dökmesi sebebiyle hayatın kırılganlığını ve güzelliğini bazen de acısız ölümü temsil ediyor.

Japonya’ya özel bir ağaç olan sakura ağacının ya da tohumunun ülke dışına çıkarılması yasaktır. Bu nedenle bugüne kadar sadece 9 ülkeye çeşitli sebeplerle hediye olarak gönderilmiş ve Türkiye’de bu ülkelerden biridir. 1890 yılında Ertuğrul Fırkateyni’nin Japonya’dan dostluk ziyaretinden dönerken fırtınaya yakalanarak 600 denizcinin şehit olması anısına 2005 yılında İstanbul Kozyatağı’na sakura fidanları dikilmiştir.

YENİDEN DOĞUŞUN SİMGESİ

Çiçekleri yıl içerisinde yavaş yavaş açıp çabuk dökülen sakura, baharı müjdelerken diğer yandan hayatın başlangıcını ve aynı zamanda sonu yani ölümü simgeler. Sakura çiçekleri, renklerinden ve canlılığından hiçbir şey kaybetmeden solmadan dökülmeleri sebebiyle Japonlara göre yaşam ile ölümün birlikteliğini ve ayrılmazlığını gösterir.

Çeşitli kaynaklara göre ise Japonya’nın bu geleneği aslında Çin’in erik ağaçlarıyla baharı müjdelemesinin farklı bir versiyonu olduğu düşünülüyor. Çin, baharın müjdeleyicisi olarak erik ağaçlarının çiçek açmasını kabul ederken Japonya, erik ağaçlarının henüz havalar soğukken çiçek açtığı düşüncesiyle sakurayı kendilerine yol gösterici kabul ediyorlar.

HAYAT SAKURA İLE BAŞLIYOR

Sakuraya olan ilgi yüzyıllardır devam ederken Japon halkında ekonomiden eğitime, evlilikten işe kadar her alanda karar alırken merkez olarak kabul ediliyor. Akademik yıl da sakura döneminde başlıyor. İnsanlar yeni planlar yapacakları, yeni karar alacakları zaman şans getirmesi için bahar gibi güzel gelmesi inancıyla sakura açma mevsimine göre hareket ediyorlar. Bu nedenle Japonya’da meteorolojinin hava tahminleri yapmak dışında sakura açma zamanını tahmin etmek gibi bir görevi daha var. Meteorolojide işler ters gider sakura zamanı doğru tahmin edilmezse ülke için kötü düşünceler hemen akıllara geliyor.

SAKURA FESTİVALLERİ

Sakura Festivali ya da Japonca Sakura Zensen, sakura açma zamanı yani mart sonu ve nisan başlarında ülkenin dört bir yanında coşkuyla kutlanıyor. Çiçek izleme partisi olarak adlandırılan festival günlerinde Japonlar, aileleri ve sevdikleriyle sakura altında piknik yaparak baharı getiren pembe çiçeklerin tatlı görüntüsüne kendilerini bırakıyorlar. Festival yalnızca park ve bahçelerde değil görkemli Japon tapınaklarında da kutlanıyor. Sakura döneminde tematik ürünler, yiyecekler sınırlı olarak satışa çıkarılıyor. Kiraz çiçeği figürlü dekorasyon ürünlerinden kıyafetleri, kiraz çiçekli içeceklerden tatlılara tüm ülke şeker pembesine bürünüyor.

Sakuralı atıştırmalık

Eğer Japonya’yı sakura döneminde ziyaret etmek isterseniz Tokyo gibi kalabalık olmayan daha sessiz sakin bölgeleri tercih etmenizi öneririz aksi takdirde kalabalıklar arasında çarpıcı sakura karenizi yakalamanız zor olacaktır.

TÜRKİYE’DE SAKURA

Japonya’ya gitme imkanınız yoksa ve kiraz ağaçlarını yakından görmek istiyorsanız İstanbul Sarıyer Japonya’ya gitmiş hissini verecek. Sarıyer Baltalimanı’da bulunan Japon Bahçesi her bahar pembe sakuralarını açarak İstanbullulara baharı müjdeliyor. Bahçede mini bir tur yaparken Japon bahçe sanatının zarafetine hayran olacaksınız.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir