İzlanda’nın buz diyarı: Skaftafell Mağarası

Güney İzlanda’nın en popüler destinasyonlarından biri olan Skaftafell Ulusal Parkı, içerisinde bulundurduğu buz diyarıyla ziyaretçilerinin gözünü kamaştırıyor.

Skaftafell Mağarası, Avrupa’nın en büyük ikinci buzulu olan ve kış aylarında ülkenin büyük çoğunluğuna yayılan Vatnajökull buzulunun yanında yer alıyor. Hava kabarcıklarının olmadığı şekilde sıkıştırılmış buzlardan ortaya çıkan buz mağarasının, tavanından süzülen ışıklar görsel şölen oluşturuyor.

Mağaranın bu görünümü insanların burayı ‘Kristal Buz Mağarası’ olarak adlandırılmasına yol açmış. Her yıl binlerce yerli ve yabancı turistin akın ettiği Skaftafell Buz Mağarası’nın oluşumu ise, çözünen suların tekrar donması sonucu oluşuyor.

Küresel ısınmanın etkisiyle kısa ömürlü olacak bu doğal güzelliği, kış aylarında ziyaret edin. Aksi halde yaz ayında gittiğiniz zaman ziyaretçi kabul edilmiyor.

Vatnajökull buzulu, kışın ziyaretçilerine dünyanın en etkileyici manzarasını sunuyor. Buz tabakalarının 100 metreye kadar ulaştığı bu doğal oluşum, Skaftafell Ulusal Parkı’nda yer alan bir buz mağarası cenneti.

Mağarayı kışın ziyarette bulunmanızı tavsiye etmiştik. Çünkü yaz aylarında mağara her an çökebilir.

Buzdan tünellere sahip mağarada gezintiye çıkan turistler biraz ürküyor da. Nedeni ise, mağaranın içinde duyulan buzulların sürekli ses çıkarması. Mağaranın duvarları çatlamaz, ancak sürekli hareket halindeki buzullar ses çıkartıyor.

Hvanndalshnükur Parkuru

Skaftafell Ulusal Parkı’nın içerisinde gezintiye çıkacağınız Hvannadalshnükur Yürüyüş Parkuru da yer alıyor. Hvanndalshnükur zirvesinde bulunan bu yürüyüş parkuru, görkemli bir alana inşa edilmiş.

İzlanda’nın en yüksek zirvesi olan Hvanndalshnükur, 2 bin 110 metre yüksekliğine sahip. Bu yüksekliğiyle her yıl binlerce dağcıyı misafir ediyor. Bu zirveye çıkmak eşsiz bir deneyim içerse de, parkuru tamamlamak hiç kolay değil. Bu yüzden zirveye çıkarken profesyonel ekipmanlara sahip olunması gerekiyor.

Svartifoss Şelalesi

Skaftafell Ulusal Parkı’nda da hayran olacağınız gürül gürül akan şelaleler de bulunuyor. Svartifoss Şelalesi, huş ağaçları ve çiçeklerin ardında gizlenmiş Skaftafell Millî Parkı içinde bulunuyor. Buzulların erimesiyle oluşmuş olan bu şelale ziyaretçilerine huzur vaat ediyor.

Svartifoss Şelalesi’nin ismi Kara Şelale anlamına geliyor. Altıgen şeklindeki bazalt sütunların ve beyaz suların kontrastından dolayı. bu isim verilmiş.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir