İstanbul’un eşsiz tarihi güzelliklerinden Eyüp Sultan

İstanbul’a turistik amaçlarla gelenlerin uğrak noktaları arasında Eyüp Sultan Cami de yer alıyor. Mimarisi bakımından da oldukça etkin bir görselliğe sahip olan cami bahçesinde Eyüp Sultan Türbesi ve oldukça yaşlı bir çınar ağacı da yer almaktadır.

Ülkemizde birçok tarihi ve kültürel yapı bulunuyor. Özellikle İstanbul‘da ziyaret edilmesi gereken birçok tarihi yer mevut. Bunlardan bir tanesi de Eyüp Sultan Camii. Her yıl binlerce yerli ve yabancı turisti ağırlayan Eyüp Sultan Camii görülmeye değer kutsal yerler arasında yer alıyor. Eyüp Sultan Camii’nin bulunduğu yerde ilk sahabelerden olan Eyüp Sultan’ın türbesi de bulunuyor. Camiiye de bu sebeple Eyüp Sultan adı verilmiş. Peki Eyüp Sultan Camii nerede, nasıl gidilir? Eyüp Sultan Camii mimarı kimdir, hikayesi ve özellikleri nedir?

Eyüp Sultan Camii Tarihi

Eyüp Sultan Camii Tarihi

Eyüp Sultan Camii Fatih Sultan Mehmet’in emriyle İstanbul’un fethinden sonra inşa edilmiştir. Camii’nin inşaatı 1458 yılında yani fetihten 5 yıl sonra tamamlanmıştır. Eyüp Sultan Camii Haliç kıyılarına inşa edilmiştir ve oldukça görkemli bir yapıdır. İnşaasının ilk yıllarından bu yana birçok badire atlatmış ve çok kez yenilenmiştir.1733 yılında minareleri daha uzun hale getirme çalışmaları yapılmıştır. 1823 yılında ise minarelere yıldırım düşmesi sonucunda tekrar inşaa edilmişlerdir. 1798 yılında ise camiinin önünde bulunan kasr yıktırılmıştır. Daha sonra dört adet küçük çeşme eklenmiştir. Camiinin tamirinden sonra açılışını yapan ve namaz kılan padişah Sultan III. Selim olmuştur. Padişah Mevlevi olduğu için parmaklıkların üzerinde de mevlevi sikkeleri yer almıştır.

Eyüp Sultan Camii Hikayesi

Eyüp Sultan Camii Hikayesi

Eyüp Sultan Camii’nin inşaasına Fatih Sultan Mehmet’in emri ile başlanmıştır. Camii’nin konumu ise Eyüp Sultan’ın kuşatma esnasında vefat ettiği, toprağa verildiği alandır. Eyüp Sultan’ın İslam tarihinde önemli bir yeri vardır. 90’lı yaşlarına geldiğinde İstanbul’un fethi sırasında vefat ettiği ve vasiyeti üzerine İstanbul surlarının dibine gömüldüğü söylenmektedir. Eyüp Sultan’ın kabrinin olduğu yer ise Fatih Sultan Mehmet’in isteği üzerine Akşemseddin tarafından ‘manevi keşif’ ile bulunmuştur. Tespit edilen yerde şu anda Eyüp Sultan türbesi ve camii bulunmaktadır. Eyüp Sultan Camii etrafında ayrıca Necip Fazıl Kısakürek, Fevzi Çakmak, Ferhat Paşa, Mehmet Paşa, Siyavuş Paşa, Beşir Fuad, Ahmet Haşim, Ziya Osman Saba ve Sokullu Mehmet Paşa gibi ünlü isimlerin de kabirleri bulunmaktadır.

Eyüp Sultan Camii Tarihsel Önemi

Eyüp Sultan Camii Tarihsel Önemi

Eyüp Sultan Camii bir dönem padişahların kılıç kuşanma törenlerine ev sahipliği yapmıştır. Türk-İslam devletlerindeki kılıç kuşanma törenleri Batılı devletlerdeki kralların taç giyme törenleri olarak düşünülebilir. Eyüp Sultan Camii’de kılıç kuşanma törenleri Fatih Sultan Mehmet döneminden itibaren başlamıştır.  Burada yapılan ilk kılıç kuşanma töreni Fatih’e Akşemseddin tarafından yapılmıştır. I. Selim ile I. Süleyman başta olmak üzere birçok padişahın da sefer öncesi Eyüp Sultan türbesine gelerek dua ettiği söylenmektedir. O dönemde padişahların Sinan Pşa Köşkü’nden gelip ilk olarak 2 rekat namaz kıldıkları ve daha sonra şeyhülislam tarafından kılıç kuşanma törenlerinin gerçekleştirildiği söylenmektedir.

Eyüp Sultan Camii Mimarı ve Mimari Özellikleri

Eyüp Sultan Camii Mimarı ve Mimari Özellikleri

Eyüp Sultan Camii inşaa edildiği günden günümüze kadar birçok kez tamir edilmiş ve yeniden inşaa edilmiştir. Minarelerin byu uzatılmış, daha sonra yıldırımdan zarar gören minare onarılmıştır. Zaman içerisinde Eyüp Sultan Camii’nin çevresinde de bazı değişiklikler yapılmıştır. Eyüp Sultan Camii’nin birçok mimarı bulunmaktadır. Bunlardan en bilineni ise Uzun Hüseyin Efendi’dir. Camii’nin 1798-1800 yıllarında Uzun Hüseyin Efendi tarafından yaptırıldığı bilinmektedir. Camii son kez Sultan İkinci Mahmud zamanında tamir edilmiştir. Eyüp Sultan Camii planı bakımından sekiz payeli camiler grubunda yer almaktadır. Camiinin mihrabı çıkıntılıdır. Camii etrafında yarım kubbeler bulunmaktadır. Bu yarım kubbeler Osmanlı mimarisini çok güzel yansıtan mimari yapılardır. Toplamda ise 21 adet kubbesi vardır. Ana kubbenin çapı yaklaşık 17.5 metredir. Camii avlusunda bir şadırvan ve asırlık bir çınar ağacı bulunmaktadır. Ayrıca bir de sebil yer almaktadır. Buradaki sebilde bayramlarda ve özel günlerde şerbet dağıtımı yapılmıştır. Bu sebeple aynı zamanda şerbet hane olarak da bilinir.

Eyüp Sultan Camii Nerede, Nasıl Gidilir?

Eyüp Sultan Camii Nerede, Nasıl Gidilir?

Eyüp Sultan Camii, İstanbul’da yer alan büyük camiilerden bir tanesidir. İstanbul’un Eyüp Sultan ilçesinde, Haliç kıyısında yer almaktadır. Eyüp Sultan Camii’ne kendi aracınızla veya toplu taşımayla kolayca ulaşım sağlayabilirsiniz. Eminönü veya Fatih gibi Eyüp Sultan’a yakın bir çevredeyseniz direkt olarak otobüsler ile gidebilirsiniz. Anadolu yakasından gelenler ise Marmaray ile Yenikapı durağında inerek buradan kalkan otobüslere binebilirler. Yenikapı istasyonundan 39, 39K ve 39D otobüslerine binebilir, Eyüp Sultan durağında inerek Camii’ye ulaşabilirsiniz. Metrobüs ile ulaşım sağlıyorsanız Ayvansaray-Eyüp durağında inerek biraz yürüdükten sonra Eyüp Sultan Camii’ne ulaşabilirsiniz.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir