Irak-İran sınırında, iki ülkenin para biriminin geçtiği ilginç kafe

Irak’ın İran’la sınırının sıfır noktasına yer alan ve iki ülke parasının geçtiği çay ocağı, her gün onlarca kişiyi ağırlıyor.

Halepçe’nin Biyara nahiyesi ile İran’ın sınır köyü Hanagarmala’yı çevreleyen dağın eteğinde, ahşap malzemelerle kurduğu çay ocağını işleten 60 yaşındaki Mam Derviş Ali’nin, bulunduğu yerin konumu ve misafirlerine gösterdiği ilgi dolayısıyla iki ülkeden de çok sayıda müşterisi bulunuyor.

Irak-İran sınırın ortasından geçen akarsuyun yanı başında kurulu ocağında sabahın erken saatlerinde çayını demleyen Mam Derviş, geç saatlere kadar misafirlerine hizmet veriyor.

“Irak’ın birçok kentinden bölgeye ziyaretçiler geliyor”

Derviş Ali, çay ocağının bulunduğu bölge ve sıcak havalardaki serin konumu dolayısıyla hem Irak hem de İran’dan gelen yerli ve yabancı turistlere hizmet verdiğini söyledi.

Çay ocağını geçen yıl açmasına rağmen kısa sürede ilgi gördüğünü anlatan Mam Derviş, Irak dinarının yanı sıra bazı turistlerin İran tümeniyle ödeme yaptığını ve ikisini de kabul ettiğini belirtti. Biyara’nın hareketli bir bölge olduğunu anlatan Mam Derviş, “Biyara bölgesi, konumu ve Nakşibendi tarikatına adanmış bir ibadet yerinin varlığı nedeniyle turistlerin de uğrak yeri haline geldi. Orta ve güney Irak’tan birçok medrese talebesi de bu bölgeyi ziyaret ederken, bizde çay içiyor.” dedi.

Irak-İran sınırını ayıran akarsu nedeniyle de bölgenin ziyaret edildiğini dile getiren Mam Derviş, “Çoğu turist buraya ak sakalım yüzünden geliyor. Sınırda ev yapımı çayımı içiyor, fotoğraf çekiyor ve sonra gidiyorlar. Bağdat, Basra ve diğer bölgelerden gelen Araplar, benden dolayı geldiklerini söylüyorlar.” diye konuştu.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir