Kayseri’nin İncesu ilçesinde dört yıldır devam eden arkeolojik kazılarda, İç Anadolu’nun en büyük Roma Dönemi mozaik yapısı gün yüzüne çıkarılmaya devam ediyor.
Örenşehir Mahallesi’nde bulunan ve yaklaşık 3 dönümlük bir araziyi kapsayan kazı alanında, 2021 yılından bu yana 600 metrekareyi aşkın mozaik zemin keşfedilmişti. Bu yıl 16 Haziran’da yeniden başlayan çalışmalarda ise toprak altında yeni mozaik alanlara rastlandığı açıklandı.

“Hyacinthos” adlı bir Roma idarecisinin villası
Nevşehir Hacı Bektaş Veli Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Sanat Tarihi Bölümü’nden Dr. Öğretim Üyesi Can Erpek, kazıların 2025 Haziran ayı itibarıyla iki uzman ve on işçiyle yeniden başladığını belirtti. Ekim veya Kasım aylarına kadar devam etmesi planlanan çalışmaların, M.S. 3. veya 4. yüzyıla tarihlenen bir Roma villasını ortaya çıkardığını ifade etti.

Şimdiye kadar ortaya çıkarılan 600 metrekarelik mozaik zeminlerin genellikle geometrik motiflerden oluştuğunu vurgulayan Erpek, dört adet yazıtın da bulunduğunu ekledi. Bu yazıtlardan birinin Latince, üçünün ise Yunanca olduğunu söyleyen Erpek, iki yazıtta “Hyacinthos” isminin geçtiğini ve bu kişinin yapıyı inşa ettiren kişi olduğunu belirtti. Yazıtlarda geçen “Komes” unvanı sayesinde, Hyacinthos’un bölgedeki önemli imparatorluk idarecilerinden biri olduğu düşünülüyor.

Yeni keşifler ve gelecek planları
Bu yılki çalışmaların ana hedefinin yapının doğu bölümünü gün yüzüne çıkarmak olduğunu açıklayan Dr. Öğretim Üyesi Can Erpek, haziran ayından bu yana kazılan alanlarda yeni mozaik zeminlerle karşılaştıklarını duyurdu. Henüz üzerleri açılmayan bu mozaiklerin, restoratörlerin de çalışmalara dahil olmasıyla önümüzdeki dönemde yoğun bir şekilde ortaya çıkarılacağını belirtti.

Erpek, şu ana kadar açığa çıkarılan 3 dönümlük alanın dışında, yapının doğusunda devam eden bölümlerin, belki de ikinci bir avluya ait revakların (kapalı mekanlara verilen isim) da keşfedilebileceğini ifade etti.

Ziyarete açılma hedefi 2026
Kayseri Arkeoloji Müzesi Müdürü Gökhan Yıldız ise bu devasa kompleksin, Orta Anadolu’da kazısı yapılan en önemli villa rustica yapısı olduğunu belirtti. Kalan mekanların kazılarını bir an önce tamamlayarak burayı bir ören yeri haline getirmeyi hedeflediklerini söyleyen Yıldız, 2026 yılında yapılacak çalışmalarla birlikte alanın ziyarete açılmasını amaçladıklarını dile getirdi. Şu ana kadar 32 mekanın kazıldığını da ekledi.

Heyecan verici keşifler, bölgenin Roma İmparatorluğu dönemindeki zengin tarihine ışık tutmaya devam ediyor. Kazı çalışmalarının ilerlemesiyle birlikte, bu etkileyici villanın tüm ihtişamıyla ortaya çıkması ve ziyaretçilere açılması merakla bekleniyor.
