İlber Ortaylı ‘bu 5 şehri görmeden ölmeyin’ diyor

Prof. İlber Ortaylı, tarihçi kimliğinin yanı sıra bir modern zaman seyyahı. Dünyanın birçok noktasını görmüş, detaylı bir şekilde incelemiş ve büyük tecrübeler edinmiştir. Gittiği her ülkenin tarihini, mimarisini, mutfağını, yaşam tarzını ve kültürünü gözlemledi. Ve bu gözlemleri neticesinde ‘Bir Ömür Nasıl Yaşanır?’ adlı kitabı yazdı. Kitap adeta bir kılavuz niteliğinde. İlber Hoca, insanın hayattaki anlam arayışına, bu arayışın tadını nasıl çıkaracağına ve süreç boyunca karşılaşacağı zorluklarla nasıl baş etmesi gerektiğine dair birçok konuya değiniyor.

“Dünyayı görmeden hiçbir şey ifade edemezsiniz. Benim meşhur tavsiyemdir: Mektebi bitirir bitirmez evlenip de mobilyacı dükkanı gezeceğinize dünyayı gezin. Evlenin buna hiçbir lafım yok ama mobilyalar kaçmıyor. Önce bir gezin…” diyen İlber Hoca, gençlere ufuklarını açacak yüzlerce tavsiyelerde bulunuyor. Bunlardan biri de ‘görmeden ölmeyin’ dediği şehirler…

İşte İlber Ortaylı’nın ‘görmeden ölmeyin’ dediği 5 şehir.

SEMERKANT

Orta Asya’nın mavi kubbeli incisi Semerkant, görülmesi gereken şehirler listesinde ilk sıralarda yer alıyor. İlber Hoca Semerkant’a adeta aşık ve bu şehir hakkında “Bilhassa geceleri Registan Meydanı’nda oturmalısınız. Ateş seyretmek gibi bir şey, büyüleyici. Tefekküre dalıyorsunuz, hayal kuruyorsunuz.” diyor.

Özbekistan’ın otantik şehri Semerkant, 3 bin yıllık geçmişiyle göz kamaştıran bir ilim ve kültür merkezi. Timur İmparatorluğu’nun başkenti olduğu 1365 yılından bu yana, gezginlerin ve şairlerin anlatılarına konu olmuş masalsı bir şehir. Araplara, Türklere, Müslümanlara ve diğer milletlere de başkentlik yapan Semerkant, birçok devlet adamı ve bilim insanını topraklarında yetiştirdi.

BUHARA

Türk-İslam medeniyetin en önemli merkezleri arasında yer alan Buhara, tarihin en önemli şehirlerinden biri. Özbekistan’ın bu güzide şehri, asırlardır koruduğu tarihi ve mimarisiyle büyüleyici bir atmosfere sahip. Lezzetli mi lezzetli mutfağıyla, usta ellerin ilmek ilmek dokuduğu halılarıyla ve estetik yapılarıyla bölgede gezilip görülmesi gereken en önemli yerler arasında bulunuyor.

Buhara’da; Leb-i Havuz Meydanı, Buhara Kalon Minaresi, Ark Kalesi, İsmail Samani Türbesi, Hazreti Eyüp Çeşmesi, Chor-Minor, Lyabi-Khauz Ensemble ve Ulugbek Medresesi’ne mutlaka uğramalısınız.

FLORANSA

Görkemli yapıların eşsiz mimariyle birleştiği Floransa, İlber Hoca’nın hayran olduğu şehirler arasında yerini aldı.  Toscana’nın başkenti, Rönesansın doğum yeri ve Leonardo da Vinci’den Michelangelo’ya kadar tarihe damgasını vurmuş birçok sanatçıyı yetiştirmiş olan Floransa, İtalya’nın sanat şehridir. Şehirde yer alan müzeler ve sanat galerileri mutlaka ziyaret edilmeli.

KUDÜS

Kudüs, Müslüman, Hristiyan ve Yahudiler için çok büyük bir öneme sahip. Bu tarihi şehir, eskinin ve yeninin bir arada olduğu sokaklarıyla, mimarisi ve tarihi dokusuyla sizi çok farklı bir dünyaya götürüyor. Mescid-i Aksa, Kubbetüs Sahra, Tapınak Tepesi, Ağlama Duvarı, Kıyamet Kilisesi gittiğinizde mutlaka görmeniz gereken yerler arasında.

ROMA

İtalya’nın başkenti Roma’nın bu listede olmamasını beklemiyordunuz herhalde. Tarihin izleri Roma’da hala oldukça canlı. Şehrin tarihi dokusu daha dün gibi korunmuş durumda. Romantik ve tarihi dokusu ile dikkat çeken Roma tam bir açık hava müzesi. Oldukça zengin bir mutfak kültürüne sahip şehir gözlerinize ziyaret vereceği gibi midenize de ziyaret sunacağından emin olabilirsiniz.

5 yorum
    1. Mekke Medine yoksa hepsi boş istersen tarih profesörü ol gezilecek ilk yerler dinimizin en önemli mekanları

  1. İlk önce fırsat bulunca umre yahut hac. İlberdende başka bişey beklenmezdi medine mekke dururken vatikanı gezdirecek gençlere

  2. İlber Ortaylı ölmeden önce Risale-i nurları okursa çok iyi olur.Yoksa cahil ölecek adam…

  3. İlber hoca bir çok farklı noktadan değerlendirip bu listeyi hazırlamış. bir tek dini sebeplerden değil tarih, mimari, kültür vb. bir çok parametre etkili. mekke medine’nin olmaması şaşırtıcı değil dini sebepler dışında kesinlikle görülmesi gereken bir tarafı yok. Kudüs’ün olmasından herhangi bir art niyet olmadığını anlayabilirsiniz. yukarıdaki arkadaşlar neyin kafasında anlayamadım :DD fırsatım olduğunda görmek için kesinlikle dikkate alacağım bir liste.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir