Hevsel Bahçeleri’ndeki biyoçeşitlilik dünyaya tanıtılacak

UNESCO Dünya Kültür Mirası Listesi’ndeki Hevsel Bahçeleri’nin biyoçeşitliliği Diyarbakır’daki Dicle Üniversitesi’nden 12 bilim insanı tarafından kayıt altına alınıyor.

Dicle Nehri kıyısındaki 8 bin yıllık Hevsel Bahçeleri, 2015’te UNESCO Dünya Kültür Mirası Listesi’ne girdi.

Hevsel Bahçeleri’nde çok verimli bir arazi yapısı olması nedeniyle sebze ve meyve yetiştiriciliğinin yanı sıra, 200’ün üzerinde kuş türü, çok sayıda böcek, kelebek, sürüngen, su samuru, tilki, sincap, kirpi ve sansar gibi memeli hayvan türü yaşıyor.

Göç yolundaki kuşların dinlenmek için tercih ettiği bahçeler, bu özelliğiyle Güneydoğu Anadolu Bölgesi’nin en büyük kuş cenneti özelliğini taşıyor.

Hevsel Bahçeleri’nin verimliliğini sürdürmesi için bilim insanları çeşitli çalışmalar yürütüyor. Dicle Üniversitesi’nden kendi alanında uzman 12 bilim insanı, Hevsel Bahçeleri ile Dicle Vadisi’nin bir bölümünü kaplayan yaklaşık 3 bin dekarlık alanın biyoçeşitliliğini ve yaşayan canlıları kayıt altına alıyor.

“Bölgeyi en iyi şekilde tanıtmak istiyoruz”

Dicle Üniversitesi Fen Fakültesi Biyoloji Bölümü Zooloji Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Ali Satar, kayıt altına alma işlemlerinin ardından elde edilen sonuçların kitaplaştırılarak uluslararası düzeyde tanıtılacağını söyledi.

Prof. Dr. Satar, “Buraya gelen misafirlerimizin gözlemleyebileceği 228’e yakın kuş türü var. Değişik böcekler, kelebekler var. Mesela, ‘Dicle Güzeli’ kelebeğini burada sonbaharda çok iyi bir şekilde gözlemleyebiliriz. ‘Mezopotamya kolotisi’ olan bir kelebeğimiz daha var. Ona da rastlamanız olası. Böyle birçok değişik böcek türleri, kuş türleri ve değişik canlıları burada gözlemleyebiliriz. Tabi biz biyolojik açıdan bakıyoruz. Çok daha farklı özelliklere sahip burası, daha önce buralarda ipek böcekçiliği de yapılmış. Hevsel Bahçeleri’nde bulunan dut ağaçları bunlar için kullanılmış. Dolayısıyla Hevsel Bahçeleri kenarında bulunan, burada yaşayan aileler ipek böcekçiliği yapmışlar. Bunun yeniden canlandırılması mümkün. Bazı ziraatçı arkadaşlarımız ata tohumları üzerinde çalışıyor. Bunları tekrardan buraya kazandırmaya çalışacaklar. Böyle bir proje girişimi de var. Artı bizim yapacağımız çalışmalarımız var. Burayı çok iyi bir şeklide tanıtmak istiyoruz” dedi.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir