Hersek Lagünü 254 kuş türüne ev sahipliği yapıyor

Yalova’da bulunan ve 254 kuş türünü ağırlayan Hersek Lagünü, eylülde su kuşlarıyla dolmaya başlıyor.

Marmara Denizi kıyısında bulunan ve Yalova’nın önemli sulak alanlarından olan Hersek Lagünü, “kış kuşları”na ev sahipliği yapmaya başladı.

“Kuş oteli” olarak nitelendirilen lagün, Türkiye’deki 496 kuş türünden 254’ünü bünyesinde barındırıyor.

“Kuş Oteli’nde bu yıl rekor popülasyon bekleniyor”

Altınova Belediyesinin kuş gözlemcisi Fatih Bülbül, Lagünde yazın önemli bir üreme dönemi yaşandığını belirterek, “Kara gagalı sumrular 40 çiftin üzerinde burada üredi. Bu da önemli kuş alanı özelliği katıyor. Bu tabii sevindirici. Yıllardan beri ilk kez bu kadar fazla sayıda sumrular alanda üredi. Ayrıca Akdeniz martıları çok iyi sayıda üredi. Yine yeşilbaş, uzunbacak türleri de öyle. Kara kuşlarıyla yaklaşık 50’ye yakın türümüz yazın alanda üredi. Bu da tabii alanın ne kadar değerli olduğunu gösteriyor.” dedi.

Göçmen kuşlar geçiş güzergahında dinlenmek ve beslenmek için Hersek Lagünü’nü kullanıyor. Lagün, kuş türlerin rahatça beslenebileceği besinler bulunması nedeniyle değer kazanıyor.

“Leylekler bu sene Afrika’ya erken göç ediyor”

Bülbül, “Ayrıca fiyular gelmiş. Yeşilbaşlar zaten alanda üredikleri için oldukça alana katkılı. Yine çamurcun ördeği alandaydı. Baktığımızda kıyı kuşlarıyla alan artık şenlenmeye başladı. Bu arada yaz göçmeni kuşlar, bilindiği üzere leylekler, büyük kanatlı yırtıcılar, onlar da artık yavaş yavaş Afrika’ya doğru yol alıyor. Hatta son bir haftadır leylek geçişi yok, daha öncesinde çok sayıda geçtiler. Çünkü anladığımız kadarıyla kuzey bölgelerinde soğuma erken başlamış, sıcaklıklar düşmüş. O nedenle de leylekler artık Afrika’ya doğru yola koyulmuş.” şeklinde ifade etti.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir