Her medeniyetten izler taşıyan İsfahan Cuma Camii

İsfahan’da muhteşem çinilerle işlenmiş birbirinden güzel camiler bulunuyor. Bu camilerden biri de büyüklüğü ile dikkat çeken Cuma Camii oluyor. Halk arasında Ulu Camii olarak bilinen cami el işlemesi çinilerle bezeli. Çok büyük bir kubbesi mevcut. Bu kubbeye de yapıldığı dönemde Melik Şah’ın sağ kolu olsun vezirinin adı verilmiş. Nizamülmülk kubbesi büyüklüğü ve gösterişli mimarisiyle dikkat çekiyor. Hemen karşısında ise döneminde Nizamülmülk’ün rakibi olan Tacülmülk’ün kubbesi bulunuyor. Yapıldığı dönemde onun evi, yaşam alanı ve kütüphanesi burası olmuş. Büyük sütunlarla desteklenen kubbeler görmeye keşfetmeye değer detaylar sunuyor.

İslam sanatında büyük öneme sahip eseri Cuma Camii. Selçuklu’nun gücünü ve ihtişamını en iyi görebileceğiniz yerlerden biri burası. El işlemesi çinilerle bezenmiş ve le sanatlarıyla herkesin başını döndürüyor. Tarih boyunca farklı medeniyetlere ev sahipliği yapmış İsfahan ancak en ışıltılı dönemini de Selçuklu Döneminde yaşamış. sayısız güzel eserler Selçuklu dönemde inşa edilmiş.

UNESCO koruma listesinde yer alan cami harika bir tarihi yapı. Namaz kılma yerleri ve diğer mimari detayları görmeye değer. Aynı zamanda muhteşem el sanatlarıyla da ziyaretçilerin başını döndürüyor. Halk arasında Ulu Camii olarak biliniyor. Selçuklulardan sonra buraya gelen medeniyetler farklı eklemeler yapmış. ancak en ihtişamlı ve gösterişli yeri Selçuklu’nun miras bıraktığı Nizamülmülk Kubbesi olmuş.

Kubbenin hemen önünde bir su taşı bulunuyor. Camekana alınan su taşı içerisine eskilerde su ve şerbet konulup ikram ediliyormuş. Tarihi su taşını da gördükten sonra sizi büyük bir kubbe karşılıyor. Veziri için yaptırdığı bu kubbe harika bir görünüme sahip. Kubbe içerisinde Safeviler döneminden gelen bir mihrap bulunuyor. Arkasında ise Selçuklulardan kalan mihrap yerini almış. Medeniyet üzerine medeniyet ve sanat üzerine sanat burada görmek mümkün.

Tacülmülk kubbesi de Nizamülmülk’ün karşısında bulunuyor. Bu yerin o zamanlarda kütüphane ve yaşam alanı olarak kullandığı düşünülüyor. Rakibi olan vezirin kubbesinin tam karşısına bu kubbeyi yaptırması aralarındaki rekabetin seviyesini de gösteriyor.

İsfahan’daki büyük Cuma Camii tüm güzelliği ve görmeye değer el sanatları ile siz değerli ziyaretçilerini bekliyor.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir