Isparta’nın Aksu ilçesindeki tarihi dokusu, halk arasında cilde iyi geldiği düşünülen serin suyu ve doğal güzellikleriyle öne çıkan Zindan Mağarası, serinlemek isteyenlerin de adresi oldu.
Isparta’nın Aksu ilçesinde 23 yıl önce turizme kazandırılan Zindan Mağarası, tarihi değerleri, serin suyu ve doğal güzellikleriyle ziyaretçilerin uğrak noktası oldu.
FARKLI DÖNEMLERİN İZLERİ BİR ARADA
İlçede 1300 rakımda yer alan 765 metre uzunluğundaki mağarada, Roma köprüsünden, Eurymedon Açık Hava Tapınağı ve Irmak tanrıçasının mozaiğine kadar önemli eserler bulunuyor.

Paganlar, Antik Yunan ve Romalılara kadar uzanan ve geçmişten günümüze kadar birçok toplum tarafından ibadet ve kült alanı olarak kullanılan mağaranın içindeki sıcaklık her mevsim 5 derecede seyrediyor.
TARİHİN İÇİNDEKİ SERİNLİK
Doğal güzellerini görme, tarihi değerlerini inceleme fırsatı bulan yerli ve yabancı turistler, sıcak yaz aylarında mağarada serinleme fırsatı da yakalıyor.

Binlerce yılda oluşan sarkıt, dikit ve sütunların etkileyici atmosferine sahip mağarada, yeraltı deresinden kayalıklara çarparak akan su sesi duyuluyor.
ŞİFA KAYNAĞI
Halk arasında cilde iyi geldiği düşünülen ve yapılan analizlerde kalsiyum ve magnezyum zengini olduğu tespit edilen derenin suyu, bu yönüyle de ziyaretçilerin ilgisini çekiyor.

“HAMAMDAN AKAN SUYUN CİLDE İYİ GELDİĞİNİ BİLİMSEL ÇALIŞMALAR DESTEKLİYOR”
Aksu Kaymakamı Salih Zafer Aydın, AA muhabirine, mağaranın tarihi, ekolojik ve teolojik özellikleri ile birçok unsuru içinde barındırdığını söyledi.
Zindan’ın, Türkiye’deki gezilebilir alanı en fazla olan mağaralarından olduğuna işaret eden Aydın, “Ziyaretçileri, mağaranın girişinde tarihi Roma köprüsü karşılıyor. Devamında açık hava müzesini andıran çeşitli kabartmalı taşlar ve sütunlar yer alıyor. Akabinde ise mağaranın giriş kısmında Eurymedon tapınak alanı var, açık hava tapınağı. Hemen yan tarafından ırmak tanrıçasına ait mozaik var. Yapılan arkeolojik çalışmalarda bunlar ortaya çıkarıldı.” diye konuştu.
