HalalBooking basın gezisiyle Afyonkarahisar’ı keşfediyoruz

Afyonkarahisar Valiliği öncülüğünde, İl Kültür ve Turizm Bakanlığı katkılarıyla düzenlenen HalalBooking basın gezisiyle Afyonkarahisar’ın tarihini ve kültürel zenginliklerini keşfe çıktık.

Fransa, Almanya, Danimarka, Cezayir, Kazakistan, Lübnan, Türkiye ve İngiltere’den gelen 35’ten fazla uluslararası seyahat acentesi ve gazeteci ile birlikte HalalBooking Basın Gezisi’nin ilk gününde Zafer Havalimanı’ndan Afyonkarahisar Valiliği’ne ulaştık. Burada Afyonkarahisar Valisi Doç. Dr. Kübra Güran Yiğitbaşı ile şehrin tanıtımı ve turizm potansiyeli hakkında bir toplantı yapma şansını yakaladık.

Afyonkarahisar Valisi Doç. Dr. Kübra Güran Yiğitbaşı, Afyonkarahisar’ın kültürel, gastronomik, tarihi, dini ve turistik değerleri hakkında bilgiler verdi. Aynı zamanda 1277 yılında inşa edilen Ulu Cami’nin geçtiğimiz günlerde UNESCO Dünya Kültür Mirası Listesi’ne alındığını ifade etti. Yiğitbaşı, Afyonkarahisar’ın termal ve gastronomi şehri olduğunu belirterek şehirde gerçekleştirilen GastroAfyon Festivali, Frigya Kadın Ürünleri Pazarı ve Dünya Motokros Şampiyonası hakkında açıklamalarda bulundu.

Basın gezimizin ilk günüde Valilik ziyaretimizin ardından Afyonkarahisar’da yer alan ve tatil, sağlık ve eğlenceyi bir arada sunan İkbal Thermal Hotel & Spa’da konakladık. HalalBooking ayrıcalığıyla termal suların keyfinin çıkararak Afyonkarahisar’ın özgün gastronomik lezzetlerini İkbal Thermal Hotel & Spa’da tattık.

HalalBooking Kurucu Ortağı Ufuk Seçkin, “Biz Afyonkarahisar’a ilk defa böyle bir gezi düzenliyoruz. Toplam 5 ülkeden otuzdan fazla seyahat acentesi ve 4 ülkeden de uluslararası muhabir ekibini getirdik. Afyonkarahisar’ın ilk başta termal bir destinasyon ve gastronomi başkenti olduğunu görmelerini istiyoruz. Ulu Cami’deyiz şu anda ve Karahisar Kalesi’nin yanındayız. Bundan dolayı tabi ki buradaki tarihi ve kültürel zenginlikleri de buraya getirdiğimiz gruba göstermek istiyoruz. HalalBooking olarak burayı turizme daha fazla kazandırmak ve katkıda bulunmak istiyoruz.” şeklinde ifade etti.

HalalBooking ev sahipliğinde düzenlenen basın gezimizin ikinci gününde şehrin tarihi mekânlarını keşfe çıktık. İşte Afyonkarahisar’ın tarihi destinasyonları;

Karahisar Kalesi

Afyonkarahisar’ın tarihini keşfetmek için oluşturduğumuz rotada ilk durağımızı Karahisar Kalesi oldu. Şehrin sembollerinden biri olan ve 226 metre yüksekliğe sahip olan Karahisar Kalesi’nin görkemli yapısı eşliğinde Afyonkarahisar’ın tarihine tanıklık ettik.

Ulu Camii

Afyonkarahisar’ın en eski camilerinden birisi olan ve geçtiğimiz günlerde UNESCO Dünya Mirası Geçici Listesi’ne alınan Ulu Camii bir diğer durağımız oldu. Beş sıra halinde 40 ahşap sütun direk ve başlık üzerine inşa edilen, 13. yüzyıl Selçuklu dönemine ait ağaç işçiliği ve tuğla mimarisiyle dönemin eşsiz örneklerinden bir olan Ulu Cami’yi ziyaret ettik. 

Millet Hamamı

Yapım tarihi tam olarak bilinmeyen ve restore edilmesinin ardından tekrardan açıldığı günden itibaren çeşitli el sanatları, enstrüman ve fotoğraf kurslarına ev sahipliği yapan Millet Hamamı keşfettiğimiz rotalar arasında yer aldı.

Mevlevi  (Türbe) Camii ve Müzesi

Şehrin kültürel değerlerine tanıklık ettiğimiz rotamızın bir diğer durağı Mevlevi Camii ve bahçesinde yer alan Mevlevi Müzesi oldu. Konya Mevlevihane’sinden sonra Anadolu’daki en önemli Mevlevihanelerden biri olan Sultan Divani Mevlevihane’sini ve Mevlevi Müzesi’ni ziyaret ettik. Müzede yer alan sema, mesnevihan ve hattat odaları sayesinde dönemi ambiyansına şahitlik etme şansını yakaladık.

Afyonkarahisar İl Kültür ve Turizm Müdürü Mehmet Tanış, “Afyonkarahisar yaklaşık 750.000 nüfuslu ve birçok turizm destinasyonlarını bünyesinde barındıran bir şehir. Örneğin hemen yanımızda bulunan kalesi, onun çevresindeki tarihi konakları ve en başta termali. Afyonkarahisar konaklama anlamında da bu turizm çekiciliklerinin arasına koyduğumuz zaman 27.000 yatak kapasitesine sahip. Afyonkarahisar’da termali başa koyuyoruz sonra kültürü koyuyoruz. Kültürün içerisinde kale çevresini, tarihi konakları, mevlevihanesini ve Frigya’sını koyuyoruz.” şeklinde ifade etti.

Frigya Kadın Ürünleri Pazarı

Bölgedeki kadınları talepleri doğrultusunda Vali Kübra Güran Yiğitbaşı tarafından kurulan Frigya Kadın Ürünleri Pazarı’nı ziyaret ettik. 12 dükkan, mescit, çocuk kütüphanesi ve oyun alanlarının yer aldığı bölgedeki dükkanları dolaşıp Afyonkarahisar’ın özgün gastronomik lezzetleri arasında yer alan; haşhaşlı-mercimekli bükme, katmer, kaymaklı-vişneli ekmek kadayıfı, çeşitli şerbetleri ve Afyon kaymağını tattık. Afyonkarahisar’a geldiğinizde bu eşsiz lezzetlerin tadına bakmadan dönmemelisiniz.

Frigya’nın Kalbi Ayazini Metropolisi

Frig, Roma, Selçuklu, Osmanlı ve Türkiye Cumhuriyeti olarak birçok medeniyetin harman olduğu önemli bir merkez olan Ayazini Metropolisi’ni keşfe çıktık. Bu bölgede yer alan birçok tarihi destinasyonu ziyaret ettik.

Bizans Kaya Mezarları; Roma ve Bizans dönemlerine ait, aile ve tek kişilik kaya mezar odaları biçiminde olup, bazıları çift katlı olarak oyulmuş olan Bizans Kaya Mezarları bu bölgedeki ilk durağımız oldu.

Ayazini Kilisesi; Ayazini Antik Kenti’nin girişinde, tüf sarp kayalık içinde, kayaya oyulmuş bir kilise olan Ayazini Kilisesi’nin ihtişamlı yapısını seyrettik.

Dünyanın İlk Apartmanı; Midas’ın kızı Suna’nın hastalığına şifa bulmak amacıyla gittiği Gazlıgöl’ün şifalı sularından geri döndükten sonra yaşamına devam ettiği dünyanın ilk apartmanı olarak adlandırılan tarihi bölgeyi keşfettik.

HalalBooking ev sahipliğinde düzenlenen ve Afyonkarahisar’ın kültürel zenginliklerini keşfettiğimiz basın gezisinin üçüncü gününde gün doğumuna Emre Gölü’nde şahitlik ederek macera dolu bir etkinliğe katıldık. Şehrin büyüleyici panaromik manzarasını Emre Gölü’nün kıyısından havalanan sıcak hava balonu gezisi yaparak seyrettik. Yaklaşık 1 saat süren yolculuk boyunca Afyonkarahisar’ı tepeden seyrettik ve şehri yepyeni bir perspektiften görme şansını yakaladık. Eğer sizler de Frigya Vadisi’nin doğal gizemli tarihini ve Emre Gölü’nün eşsiz manzarasını keşfetmek isterseniz Afyonkarahisar’da yapılacaklar listenize sıcak hava balonu turunu eklemelisiniz.

Mermer ocakları

Mermercilik sektöründe hem ülkemizde hem de dünyada isim yapmış marka şehirlerden biri olan ve zengin mermer yataklarına sahip olmasıyla öne çıkan İscehisar’daki mermer ocaklarını yerel bir uzman eşliğinde ziyaret ettik. Ardından günün devamında bölgeye özel daha fazla gastronomik lezzeti keşfetmek ve nasıl yapıldıklarını öğrenmek için tarihi bir konakta birbirinden lezzetli yemekleri tattık.

HalalBooking basın gezisinin bir diğer termal durağı, konforlu ortamı ve sunduğu hizmetleriyle bizleri ağırlayan NG Afyon Wellness & Convention oldu. Konforuyla bizleri ağırlayan tesiste, termal suların faydalarından HalalBooking ayrıcalıklarıyla yararlandık.

Afyonkarahisar’ın kültürel zenginliklerini ve yerel lezzetlerini tattığımız HalalBooking basın gezisinin son gününde şehrin merkezine giderek Afyonkarahisar’ın meşhur lezzetlerinden biri olan Afyonkarahisar lokumunu büyüleyici bir ambiyansa sahip olan bir mekânda Türk kahvesi eşliğinde tattık.

Tarihi mekânları, kültürel zenginlikleri ve zengin mutfağıyla öne çıkan Afyonkarahisar’ı dört gün boyunca HalalBooking tarafından düzenlenen basın gezisiyle keşfettik. Gezimizde ziyaret ettiğimiz destinasyonları ve tattığımız lezzetleri sizlere paylaştık. Eğer sizler de Afyonkarahisar’a geldiğinizde termal suların keyfini çıkarmak ve şehrin tarihine tanıklık etmek isterseniz HalalBooking ayrıcalıklarından faydalanabilirsiniz. Rezervasyon yaptırmak için https://tr.halalbooking.com/ adresini ziyaret edebilirsiniz.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir