Gürcistan’ın başkenti Tiflis’te gezilecek yerler

Türkiye’nin Karadeniz bölgesinden komşusu Gürcistan, köklü tarihi, Kafkasya ile Avrupai esintilerin bir arada bulunduğu zengin kültürü ve dağlık bölgelere kurulmuş muhteşem mimariye sahip manastır ile kaleleriyle görülmesi gereken onlarca yeri barındırıyor. Sanata verdiği büyük değerle de bilinen Gürcistan’da geniş tiyatro meydanları da sizleri bekliyor. Ülkeye kimliğinizle sadece 1 lira ödeyerek girmek, konaklama ve ulaşım olanaklarının ucuz olması da Gürcistan’da uzun uzun kalarak ülkeyi baştan sona gezme isteğinizi artıracaktır.

GÜRCİSTAN’IN BAŞKENTİ: TİFLİS

Gürcistan’ın başkenti ve en kalabalık şehri olan Tiflis, yemyeşil bir coğrafya içerisinde hamamları, köprüleri, kalesi ve her dine ait mabedleriyle çok zengin turistik mekanları bünyesinde barındırıyor. Tüm şehri ve yapıları görmek isterseniz gezmek için en az 2- 3 gün ayırmalısınız.

Eski Tiflis

Geçmişi yüzyıllar öncesine dayanan Eski Tiflis’te binaların neredeyse tamamı çok eski fakat rengarenk ve estetik bir mimariye sahip olmasıyla sizleri içine çekecektir. Keşfetmeye hazır bir hazine gibi görünen sokaklarda gezerek iyi korunmuş el işçiliğine, şirin sokaklara ve antikacılara hayran olabilirsiniz.

Sayısız led ışıkla aydınlatılan farklı tasarımıyla dikkatleri üzerine çeken Barış köprüsünden (Bridge of Peace) yürüyerek geçmeli ve Kura Nehri’nin akışını izlemelisiniz.

Tiflis’in Abanotubani bölgesi olarak bilinen sülfür hamamlarında sağlığa iyi gelen doğal kaynak suyunda sülfür banyosu deneyimini yaşamadan dönmemelisiniz.

Mtatsminda Eğlence Parkı

Tiflis’in tüm eski yapılarının yanın da kendinizi Alice Harikalar Diyarında masalının içerisinde hissedeceğiniz rengarenk bir eğlence parkı Mtatsminda’da hem bütün kenti ayaklarınızın altında görebilir, sevimli tasarımlarla bezenmiş oyuncaklarda çocuklar gibi eğlenebilirsiniz. Eğlence parkında Tiflis’in en iyi konsept kafe ve restoranlarında yemek yiyebilirsiniz.

Eğik saat kulesi

Eski Tiflis’in sembolü eğik saat Tiflis’in bir diğer masalsı yapısıdır. Rezo Gabriadze Kukla Tiyatrosu’nun yanında tiyatronun pembe renkteki binasıyla uyum içerisindeki Eğik saat, minik penceresinden ziyaretçilerine kısa bir şov sunuyor. Saat her saat başı penceresini açarak bir kız ve erkeğin tanışmasını, evlilikleri, çocuklarının doğumu ve cenazeyi simgeleyen bir konuyla kukla gösterisi sergiliyor.

Holy Trinity Katedrali

Bizans ve Gürcü mimarisinin buluşmasıyla inşa edilen Gürcistan’ın en büyük dini yapısı Holy Trinity Katedrali, Gürcistan dirilişinin, birliğinin ve ölümsüzlüğünün sembolü olarak şehrin her yerinden görülebilen ihtişamlı bir yapıdır.

Narikala Kalesi

Tiflis’i yukarıdan gören Sololaki Tepesi’nde bulunan Narikala Kalesi, 4. yüzyılda inşa edilmiş Tiflis’in en eski yapılarından biridir. İçerisinde Aziz Nicholas Kilisesi’nin de olduğu kalenin bir yüzünden eski sülfür hamamlarının olduğu bölge diğer bir yüzünden ise botanik bahçesini doya doya seyredebilirsiniz.

Juma Mosque/ Cuma Cami

Şah Abbas tarafından yaptırılan ve bir kez yıkım gördükten sonra tekrar inşa edilen Cuma Cami’si, Tiflis’in tek camisi olma özelliğini taşır. Hem sağında hem de solunca mihrap ve minber bulunan camide Sunni ve Şii Müslümanlar beraber ibadet etmektedirler. Yan yana bulunan iki mescidin birleştirilmesiyle ortaya çıkan caminin mimarisi, klasik İslam mimarisinden epey farklıdır.

Başka bir yerde bu tarz farklı bir cami mimarisiyle göremeyebilirsiniz o yüzden Tiflis’e gittiğinizde mutlaka Cuma Camii’ne uğramalı ve Türkçe konuşan cami hocasıyla sohbet etmelisiniz.

Gürcistan’a ne zaman gidilir?

Karadeniz ile benzer iklim özellikleri taşıyan Gürcistan’da kışları çok soğuk olduğu için gezmek için uygun bir mevsim değildir. Bahar ve yaz dönemlerinde Gürcistan’ı daha rahat gezebilir doğal güzelliklerini tam mevsiminde gözlemleyebilirsiniz.

Gürcistan’da ne yenir?

Mısır, ceviz, lahana ve pancar gibi çeşitli sebzeler, tulum peyniri ve çayın önemli bir yere sahip olduğu Gürcü mutfağında Haçapuri, ülkeye gelen her turistin mutlaka denediği ve çok sevdiği bir hamur işidir.

İçi oyulan ekmeğin içine önce peynir eritilip sonra üzerine yumurta kırılıp tereyağı sürülen bu lezzet çayınızın yanında enfes bir öğün olacaktır. Ayrıca Gürcülerin milli çorbası olarak kabul edilen Harço çorbası etli, pirinçli ve bol kişniş otuyla içinizi sıcacık ısıtacaktır.

Gürcistan’a nasıl gidilir?

İstanbul ve Ankara’dan Gürcistan’ın Tiflis ve Batum şehirlerine her gün direkt ve aktarmalı uçuşlar bulunmaktadır. Hava yolu tercih etmeyecek gezginler ise otobüs veya turlarla Gürcistan’a gidebilirler.

1 yorum
Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir