Gürcü yemekleri

Gürcistan’da ne yenir? En güzel Gürcü yemekleri

Gürcistan yemekleri, Gürcülerin ülkeleriyle ilgili en övündüğü şeydir. Bir ülkeye gitmeden önce gezilecek yerler, daha sonra da o ülkede yenilecek yemekler araştırılır. Bu ülkenin yemekleri hem Avrupa’dan hem de Orta Doğu’dan oldukça etkilenmiş ve ortaya kendine has lezzetler çıkmıştır.

Gürcü mutfağı ne çok acı ne de çok baharatlı… Yani bu da hemen hemen her damak tadına uygun demek oluyor. Gürcistan yemekleri et, hamur işleri, sebzelerden meydana geliyor. Ceviz, nar ve sarımsak, peynir, fasulye, patlıcan, ıspanak ve erik gibi şeyler sık kullanılıyor.

İşte Gürcistan’ın en güzel yemekleri:

HİNKAL

Gürcistan’ın en popüler yemeği hinkal, bizdeki mantıdan daha büyük olarak servis ediliyor. Türkiye’de mantı, İtalya’da ravioli, Çin’de wonton, Rusya’da pelmeni olarak adlandırılan bu lezzetin Gürcistan’daki adı hinkal. Genellikle sade, sarımsaklı yoğurt ve sosla hazırlanıyor.

Gürcü Yemekleri Hinkal

HAÇAPURİ

Bu lezzetin adı iki kelimenin birleşiminden oluşuyor. Gürcücede haço bir tür peynir, puri ise ekmek anlamına geliyor. Haçapuri tam pişmek üzereyken fırından çıkarılıyor ve üstüne yumurta kırılıyor. Daha sonra ise 5 dakika daha fırına atılıyor. Ve oraya mis gibi kokan Haçapuri çıkıyor. Bu arada kenarlarına tereyağı sürmeyi de unutmayın.

Gürcistan Haçapuri

HARÇO ÇORBASI

Gürcülerin en vazgeçilmez yemeklerinin başında Harço çorbası geliyor. Çünkü harço çorbası Gürcülerin milli çorbası olarak biliniyor. Aslında pirinçli şehriye çorbasına benziyor ancak içinde kuşbaşı et var. Ayrıca üzerinde de maydanoza benzer kişniş otu yaprakları var.

Gürcistan Harço çorbası

TAVUKLU YEMEKLER

Gürcüler tavuklu yemeklere bayılıyor. Özellikle beyaz et Gürcistan mutfağında sıkça tercih edilir. Bu sebepten dolayı olsa gerek tavuk yemeklerinin bol bol çeşitleri var.

PONÇİKİ

Ponçiki, halkın en sevdiği en güzel tatlılardan biri. Tat olarak da donuta çok benziyor. Ponçikinin içinde genelde krema ya da reçel oluyor.

Gürcistan ponçiki

SULGUNİ PEYNİRİ

Harika Gürcü peyniri. Batum civarında üretilen en meşhur peynir diyebiliriz. Sulguni Peyniri inek sütünden yapılır ve tuzsuz olduğu için gayet hafif bir tadı vardır.

Gürcistan Sulguni

1 yorum
Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir