Gümüşhane’de gezilecek yerler

Gümüşhane, Karadeniz Bölgesi’nin küçük ama doğal güzellikleri ve tarihi yapılarıyla dikkatleri üzerine çeken şehirleri arasında yer alıyor. Binlerce yıllık şehirde, geçmişte çok aktif olan gümüş madenleri bulunuyormuş. Bu yüzden Gümüşhane ismini alan şehir, tarihi ipek yolu güzergahlarından bir tanesi olarak da biliniyor.

Tarih boyunca birçok medeniyete ev sahipliği yapmış olan şehirde; hamam, manastır, kilise, kale ve birçok tarihi mekan bulunuyor. Tabiat parkıyla, vadisiyle, şelalesiyle, gölüyle, mağaralarıyla ve yemyeşil yaylalarıyla Gümüşhane ziyaretçilerini cezbediyor. Yıl boyunca bölgeyi ziyaret eden yerli ve yabancı turistler Gümüşhane’nin barındırdığı güzellikleri görüp hayran olarak şehirden ayrılıyor. Gelin hep beraber bu şehirde bulunan ve ziyarete gelip gezebileceğiniz yerleri keşfedelim.

LİMNİ GÖLÜ TABİAT PARKI

Torul ilçesine bağlı Zigana Dağı’nın etekleri altında bulunan Limni Gölü Tabiat Gölü Parkı, Saranoy Yaylası’nda yer alıyor. Sarıçam ormanları ile çevrili göl; tertemiz havası, yeşilliğiyle ve ağaçların görüntüsünün göle yansımasıyla muhteşem bir manzara yaratıyor.

Ziyaret ettiğinizde bu tabiat parkında yapabileceğiz birçok aktivite bulunuyor. Bunlar; doğa yürüyüşü, göl manzarası eşliğinde piknik, kamp yapabilir ve gölde balık tutabilirsiniz. Milli park ilan edilen tabiat parkında vahşi hayvanları da görebilirsiniz.

KOV KALESİ

Arkeolojik Sit Alanı olarak koruma altına alınan Kov Kalesi, Esenyurt köyü sınırları arasında bulunuyor. Tepede konumlandırılmış olan kalenin 1361 yılında 3.Alesios tarafından yapıldığı tahmin ediliyor.

Kov Kalesi, Gümüşhane’nin en çok ziyaret edilen ve en önemli tarihi yapıları arasında yer alıyor. Eskiden büyük bir kentin etrafını çevrelediği düşünülen kalenin, antik odaları ve süslemeleri ziyaretçiler tarafından dikkat çekiyor. Rakımı bin 760 olan kalenin eşsiz bir manzarası bulunuyor.

KARACA MAĞARASI

Torul ilçesine bağlı Cebeli Köyü’nde bulunan Karaca Mağarası, sağlık turizmi yönünden önemli bir değere sahip yerler arasında yer alıyor. Mağaranın; astım, bronşit ve nefes darlığı gibi rahatsızlıklara iyi geldiği düşünüldüğü için ziyaretçiler tarafından yoğun ilgi görüyor.

Doğal klima özelliği bulunan mağaranın damlataşları da bulunuyor. Yeraltında bulunan görkemli mağaranın içindeki bu damlataşlar, görenleri adeta büyülüyor. Eşine rastlanmayacak mağaranın gizemli dünyasında gezinmek isterseniz, Gümüşhane’ye gittiğinizde burayı da ziyaret edebilirsiniz.

Ayrıca Karaca Mağarası yolu üzerinde bulunan Torul Kalesi’ne de uğrayabilirsiniz. Orta Çağ zamanında yapıldığı düşünülen kale, Fatih Sultan Mehmet zamanında savunma ve gözetleme kalesi olarak kullanılmış. Kaleye yakın zirvede bulunan bir diğer mimari yapı ise Torul Kalesi Cam Seyir Terası. Bu teras 240 metre yükseklikten bu tarihi yapıları görebilme imkanı sağlıyor. Teras 50 kişiyi aynı anda taşıyabiliyor.

SADAK ANTİK KENTİ

Kelkit ilçesinde bulunan Sadak Antik Kenti, Meşe İçi Dağları arasında yer alıyor. Roma İmparatorluğu’nun Anadolu’daki 4. Lejyonundan birisi olan ve askeri karargah olarak kullanılmış Sadak Antik Kenti’nin günümüze kadar gelen kalıntıları bulunuyor.

Bartın Üniversitesi tarafından 25 kişilik ekip tarafından yapılan kazı çalışmalarında bu kalıntılar ortaya çıkarıldı. Kazıda; Roma İmparatorluk Dönemi’ne ait tiyatro maskı, kandiller, demirden yapılmış asker zırhı ve mimari kabartmalar bulundu.

TOMARA ŞELALESİ

Şiran ilçe sınırları arasında bulunan Tomara Şelalesi, 40 ayrı kaynaktan akan buz gibi suyuyla, Türkiye’de gezilmesi gereken şelaleler arasında yer alıyor. 40 ayrı kaynağın 15 metre yükseklikten gürül gürül akıp, dere yatağına dökülmesi harika bir görüntü oluşturuyor.

Halk arasında ‘Kırk Gözeler’ olarak bilinen şelalenin tabiat parkı da bulunuyor. Bu şelaleyi ziyaret etmeye geldiğinizde bu tabiat parkı içerisinde doğa yürüyüşü, bisiklet turu, fotoğrafçılık gibi aktiviteler yapabilirsiniz. Yaz mevsiminde buraya gelen ziyaretçilerin çoğunun yaptığı gibi buz gibi suyuyla serinleyebilirsiniz.  Bu doğa harikası yeri gezdikten sonra illa ki acıkacaksınız. Acıktığınızda ise içerisinde bulunan tesiste bir şeyler yiyip, içebilirsiniz.

KROM VADİSİ

Krom Vadisi; Yağlıdere Köyü sınırları içerisinde bulunan ve tarihten günümüze kadar gelmiş olan anıtsal konağı, çeşmesi, köprüsü ve kiliseleri ile bilinen en önemli tarihi yapıları barındıran vadi olarak biliniyor. 3.Derece Arkeolojik Sit Alanı olarak koruma altına alınmış vadinin içerisinde 17 tane kilise ve şapel bulunuyor. Krom Vadisi’nin maden kaynakları bakımından da zengin olması yüzyıllar önce binlerce insanın burada yaşamasına sebep olmuş.  

Ayrıca vadinin ticaret merkezleri yolu üzerinde bulunması vadiyi önemli kılmış. Geçmişte burada yaşamış olan Bizanslılardan ve Osmanlılardan kalma tarihi yapılardan sadece bazıları günümüze kadar gelmiş.

Vadinin yemyeşil doğasının içerisinde bulunan bu yapılara da rastlamanız mümkün. İmera Manastırı da bu tarihi yapılardan bir tanesi. Manastır, yaklaşık 670 yıllık tarihe sahip olmasına rağmen ayakta durmayı başarmış.  Olucak Köyü sınırları arsında yer alan Manastır, gotik mimarisiyle, giriş kapısının doğuda yer alması ve yapımında kullanılan aydınlatma tekniğiyle önemli inanç yapıları arasında yer alıyor.

ZİGANA DAĞI TURİZM MERKEZİ

Zigana Kayak Merkezi, Karadeniz Bölgesi’nin en önemli kış turizm merkezleri arasında yer alıyor. Merkezde çok sayıda kayak pisti bulunuyor. Kasım ve nisan ayları arasında karlarla kaplı olan merkez, yerli ve yabancı binlerce turist ağırlıyor. 40 metreye yayılmış ve 2 bin 100 rakımlı Zigana Kayak Merkezi, Kışın kayak yapmak isteyen doğaseverlerin ve macera severlerin rotasını oluşturuyor.

Kar yüksekliğinin aylara göre değişiklik gösterdiği merkezde; 800 metre ve 600 metre uzunluğunda iki pist, 1 buçuk kilometrelik ise teleferik bulunuyor. Bu doğa harikası merkezi teleferikle de seyredebilirsiniz. Saatte 300 kişi taşıma kapasitesi bulunan teleferikler ziyaretçilerine, amatör ve profesyonel kayakçılara hizmet veriyor.

ÖRÜMCEK ORMANLARI

2 bin 630 dekarlık alanı kapsayan Örümcek Ormanları, Kürtün ilçesinin Yeşilköy sınırlarında bulunuyor. Ladinlerle, göknarlarla, kayınlarla, kızılağaçlarla ve adi porsuklarla bezeli orman bitki örtüsü çeşitliliği nedeniyle insanları buraya çekiyor. Yerli yabancı birçok ziyaretçinin uğrak noktası olan orman, doğa fotoğrafçılığının yapılabileceği muazzam yerlerden bir tanesi olma özelliğine sahip diyebiliriz.

Özellikle sonbahar mevsimindeki görüntüsü adeta ziyaretçilerine görsel şölen sunuyor. Orman içerisinde yer alan 870 rakımlı Çağlayan Dibi Şelalesi de bu ormanın güzellikleri arasında yer alıyor.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir