Gölbaşı’nda bulunan Tulumtaş Mağarası turizme kazandırıldı

Ankara’nın Gölbaşı ilçesinde bulunan yaklaşık 30 yıl önce taş ocağında yürütülen çalışmalar esnasında keşfedilen Tulumtaş Mağarası, düzenlemelerin tamamlanmasının ardından ziyarete açıldı.

Yaklaşık 265 metre gezilebilir uzunluğa sahip olan Tulumtaş Mağarası; kafe, hediyelik eşya ve sinevizyon olanaklarıyla hizmet veriyor. 45 kişilik kapasitesi bulunan sinevizyon odasında ise mağarayı gezmeden önce ziyaretçilere bilgilendirmeler yapılıyor. Tasarımı Tulumtaş Mağarası’nın sarkıt ve dikitlerinden yola çıkılarak yapılan kafe; mağaranın dokusu ile uyum sağlıyor.

Mağarayı ziyarete gelenlerden emekli öğretim üyesi Mehmet Kara, “5 milyonluk yıllık bir geçmişi olan, yaşayan bir mağara burası. Hala oluşumlar devam ediyor. Peri bacaları tipinde manzaralar da görüyoruz. Gerçekten harika bir hizmet olmuş.” dedi.

Ziyarete açılan mağaranın giriş ücreti çocuklar için 15 TL, yetişkinler için 30 TL olarak belirlendi. Gölbaşı ilçesinde bulunan mağaraya ulaşımı kolaylaştıracak olan servisler hizmete sunuldu.

“Okyanus kalıntıları içeriyor”

Mağaradan alınan toprak örneklerinin Ankara Üniversitesi Jeoloji Mühendisliği Bölüm Başkanı Prof. Dr. Yusuf Kağan Kadıoğlu öncülüğünde incelenmesi sonucu Tulumtaş Mağarası’nın okyanus kalıntıları içerdiği ortaya çıkarıldı. Kadıoğlu, alınan örnekler üzerinde yaptıkları çalışmalarda krom, nikel ve kobalt değerlerinin oldukça yüksek çıkmasının, Tulumtaş mağarasının doğrudan okyanus kabuğundaki taşlarla ilişkili olduğunu söyledi.

Ziyarete açıldığı günden beri Tulumtaş Mağarası’na ilgi gösteren vatandaşlar, mağaradaki doğal görüntüye ve temiz havaya hayran kaldıklarını dile getirdiler.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir