Gök Medrese’yi 1 milyon kişi ziyaret etti

Türk mimarisi ve süsleme sanatının en önemli eserlerinden birisi olan Gök Medrese, Ankara-Sivas Yüksek Hızlı Tren hattının başlamasıyla birlikte yaklaşık 1 milyon ziyaretçi ağırladı.

Sivaslılar tarafından Mavi Medrese olarak adlandırılan ve Anadolu Selçuklu Döneminde inşa edilen Tarihi Gök Medrese, açıldığı günden itibaren misafirlerine ev sahipliği yapmaya devam ediyor.

Uzun süren restorasyonun ardından 2021 yılında ziyaretçilerine tekrardan kapılarını açan ve içerisinde bulunan her bir odaya farklı bir fonksiyon kazandırılan medrese, aylık ortalama 40 bin ziyaretçiyi ağırlıyor.

Sivas’ın ‘Yüzük Kaşı’ olarak tabir edilen medrese ile ilgili bilgiler veren Vakıflar Bölge Müdürü Cemal Karaca, “Türkiye’nin çok çok kıymetli eserlerinin birinin önündeyiz. Burası 1271 yılında Selçuklu Sultanı Gıyaseddin Keyhüsrev döneminde Veziri Fahreddin Ata Bin Ali Bin Hüseyin’in yaptırmış olduğu bir medrese. Bu bir alt medrese. Okutulan dersler arasında yoğunluk arz eden Peygamberimizin (s.a.v.) hadislerinin okutulduğu dersler” ifadelerini kullandı.

Yüksek Hızlı Tren seferlerinin başlamasıyla yerli ve yabancı turist sayısından artış olduğuna dikkat çeken Karaca, “Her dönem farklı bir fonksiyon icra etmiş. Elimizde bulunan Sivas’a ait antika eserleri burada tanıtmak adına Gök Medrese Vakıf Müzesine dönüştürdük. Burası Gök Medrese Vakıf Müzesi olarak halk nazarında biliniyor ve hizmet veriyor. Açıldığı günden bugüne kadar takriben 1 milyona yakın ziyaretçimiz oldu. Yüksek Hızlı Tren Sivas’a gelmeden önce aylık 4-5 bin kişi ziyaret ederken şimdilerde aylık 41 bin gibi rakamlara ulaştık. Vatandaşlarımız Yüksek Hızlı Tren’in Sivas’a gelmesiyle sabah biniyor, ziyaret ediyor, bahçesinde çayını içiyor, fotoğraflarını çekiniyor sonra geldikleri memleketlerine geri dönüyorlar” dedi.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir