Göbeklitepe ve Karahantepe’de yeni buluntulara ulaşıldı

Tarihin sıfır noktası olarak adlandırılan Göbeklitepe ve Karahantepe’de yeni buluntulara ulaşıldı.

“Tarihin sıfır noktasında heyecanlandıran keşifler”

Tarih öncesine ışık tutan ve dünya ölçeğinde çok önemli keşiflerin yapıldığı Taş Tepeler projesi çerçevesinde 2023 yılında 9 arkeolojik alanda yürütülen çalışmalarda son olarak insan ve hayvan heykellerine ulaşıldı.

Kültür ve Turizm Bakanlığının yürüttüğü kazı çalışmalarıyla Göbeklitepe’nin D yapısında kireçtaşından yapılmış ve gerçek boyutlu olan bir yaban domuzu heykeline ulaşıldı.

“İlk boyalı heykel bulundu”

Yüzeyinde beyaz, siyah ve kırmızı pigment kalıntılar görülebilen eser döneminden günümüze uzanan ilk boyalı heykel buluntusu oldu.

Göbeklitepe’de keşfedilen yaban domuzu heykeli, H şeklinde bir sembol, bir hilal, iki yılan ve üç insan yüzü veya maskesi olduğu düşünülen süslemelere sahip bir seki üzerinde bulundu.

“İnsan heykeli tarih öncesi sanatın en etkileyici örneklerinden”

Karahantepe’de yürütülen kazı çalışmalarında ise dönemin en gerçekçi heykellerinden biri gün ışığına kavuşturuldu.

Gerçekçi yüz ifadesiyle tarih öncesi sanatın en etkileyici örneklerinden biri olmaya aday 2,3 metre yüksekliğindeki heykel bir sekinin içerisinde zemine sabitlenmiş olarak bulundu.

Ölü bir insanı çağrıştıran omurga, kaburga ve omuz kemiklerinin vurgulandığı oturur vaziyetteki heykelin bulunduğu bölgede duvara yerleştirilmiş bir akbaba heykeli ile zemine bırakılmış taş tabaklara ulaşıldı.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir