Gelingüllü Barajı flomingolarla renklendi

Yozgat’taki Gelingüllü Barajı, 28 yıl önce sulama amaçlı faaliyete geçti ve bu yıl flamingoların erken gelişiyle dikkat çekti.

Kış mevsiminin ılıman geçmesi ve sıcaklıkların mevsim normallerinin üzerinde seyretmesi, göçmen kuşların alışılageldik göç zamanını etkiledi.

Doğa Koruma ve Milli Parklar Yozgat Şube Müdürü Cihan Eğilmez, barajın Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından 2023’te “mahalli sulak alanı” olarak tescillendiğini açıkladı.

Eğilmez, barajın 24 farklı kuş türüne ev sahipliği yaptığını ve flamingo, ak pelikan, Akdeniz martısı, angıt gibi türlerin burada kışladığını söyledi.

İklim şartlarına bağlı olarak flamingoların bu yıl şubat ayında gelmesinin olağandışı olduğunu vurgulayan Eğilmez, fotoğrafçılara ve kuş gözlemcilerine, kuşları strese sokmamaları konusunda uyarıda bulundu.

Barajın yaban hayatı için önemli bir saha olduğuna değinen Eğilmez, göç yolu üzerinde bulunan bu alanın beslenme, barınma, korunma, yavrulama ve yavruları büyütme için uygun şartları sağladığını söyledi.

Kuş göçlerinin küresel ısınmanın etkisiyle değiştiğini belirten Eğilmez, geçen yıl bazı kuş türlerinin bir ay kadar barajı terk ettiğini ancak iklim ve gıda koşulları uygunsa kuşların kalmaya devam ettiğini anlattı.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir