Gaziantep’te 600 yıllık tarihi hamam depremzedelere sığınak oldu

Gaziantep’te 600 yıllık tarihi Naib Hamamı, Bölgeyi vuran depremlere rağmen sapa sağlam ayakta kaldı. Hasar almayan hamam, depremden sonra da insanların ilk sığındığı ve güvende hissettiği yer oldu.

Kahramanmaraş merkezli depremde Bir çok tarihi eser ya yıkıldı ya da hasar gördü. . Gaziantep Kalesi’nin yanında bulunan 600 yıllık tarihi Naib Hamamı depremden hiçbir hasar almadan kurtuldu.

Depremden sonra uzmanlar tarafından 6 defa kontrol edilen ve hasar almadığı belirlenen tarihi hamam deprem anında ve sonrasında vatandaşlara sığınak oldu.

Hamam’ın 600 yıllık geçmişe sahip olduğunu ve birçok tarihi olaya ev sahipliği yaptığını söyleyen hamam işletmesi sahibi Osman Küsbeoğlu, “İçinde bulunduğumuz Naib Hamamı bize dedemizden yadigar kaldı. Yaklaşık olarak 600 yıllık bir Osmanlı hamamı. Yavuz Sultan Selim’in Mercidabık’a giderken konakladığı yer diye rivayetler var” dedi.

Gaziantep'te 600 yıllık tarihi hamam depreme meydan okudu - 1

Küsbeoğlu, “Mekan Osmanlı yapısı, burada ecdadımızın geçmişte yaptığı yapıların ne kadar sağlıklı olduğu da göz önünde. En büyük kanıtlardan bir tanesi de burası. Hamam 600 yıldır ayakta duruyor. Bu gibi yerler çalıştıkça, kullanıldıkça ayakta duruyor. Kapalı olsaydı, kullanılmasaydı bugünlere ulaşması mümkün değildi. Bizde deprem sürecinde ilk haftayı atlattıktan sonra sahada çalışan insanlarımıza, destek olmaya çalıştık” dedi.

Gaziantep'te 600 yıllık tarihi hamam depreme meydan okudu - 2

Depremde buraya sığındık

Depremden sonra insanların kalacak yer arayışına hamamı açarak yardımcı olan ve ailesi başta olmak üzere onlarca insana konaklama imkanı sunan Küsbeoğlu, “Deprem anında ilk sığındığımız yer hamam oldu. Biz burada yaklaşık 10 gün konakladık ailelerimizle beraber. Hatta aynı anda dışarıda kalan insanlara da yardımcı olduk. 50-60 kişi kaldı burada” diye konuştu.

Hamamın mimari yapısı hakkında bilgi veren Küsbeoğlu, “Yapının kolonları 2 metre, kubbe yüksekliği 20-25 metre. Hamamın tamamıyla duvar kalınlığı, en ince 80 cm’den başlıyor. Çok güzel bir temel ve yapı yapılmış, çok büyük kemerler var, kubbe var. İçeride ayrı olarak iki tane daha kubbe var, hiçbir yerde en ufak bir zayiatımız yok” dedi.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir