Gaziantep’in tarihi mirası ayağa kaldırılıyor

Gaziantep, 6 Şubat 2023’teki depremler sonrasında büyük bir çaba ile tarihi mirasını restore ederek, kente gelen ziyaretçilere kapılarını yeniden açtı.

Bu kapsamlı çalışmalarda Kültür ve Turizm Bakanlığı, Vakıflar Genel Müdürlüğü ve Gaziantep Büyükşehir Belediyesi Koruma Uygulama ve Denetim Bürosu iş birliğiyle, sadece konut ve iş yerleri değil, müzeler, hanlar, hamamlar, geleneksel konutlar, camiler ve kasteller gibi tarihi mekanlar da zarar görmüştü.

Ekipler, kentte hasar gören bu değerli yapıların yeniden ayağa kaldırılması ve ziyarete açılması için hızla harekete geçti. Büyükşehir Belediyesi bünyesindeki tarihi mekanların restorasyonu depremin ardından sadece 4 ay gibi kısa bir sürede tamamlandı.

Kültür ve Turizm Bakanlığına bağlı alanlarda da benzer bir başarı elde edildi. Böylece, Gaziantep’teki tarihi mirasın yüzde 99’u restore edilmiş oldu. Sadece Gaziantep Kalesi ve 20’ye yakın camide devam eden restorasyon çalışmaları bulunmakta.

Büyükşehir Belediyesi Koruma Uygulama ve Denetim Bürosu Daire Başkanı Serdar Murat Gürsel, yapılan çalışmaların sonuçlarını değerlendirerek, kentteki tarihi dokuda ciddi bir hasar olmadığını belirtti.

Gürsel, orta, ağır ve az hasarlı yapıların tespitine hızla müdahale ettiklerini ve han, hamam, çarşı, geleneksel konutlar, müzeler gibi mekanların restorasyonunu 3-4 ay gibi kısa bir sürede tamamlayarak hizmete açtıklarını ifade etti.
Gürsel ayrıca, Gaziantep Kalesi'nde devam eden restorasyonun yüzde 60 seviyesine ulaştığını ve kısa süre içinde tamamlanacağını belirtti. Özel mülkiyet sahiplerinin de Antep evleri gibi mekanları restore edip hizmete açtığını vurgulayan Gürsel, Gaziantep'in turizminde eski günlerine döndüğünü ve 5 Şubat 2023'e geri dönüldüğünü söyledi. Kentteki restorasyon çalışmalarının tamamının kısa sürede bitirileceğini belirten Gürsel, Gaziantep'in artık turistleri ağırlamaya hazır olduğunu dile getirdi.
Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir