Gaziantep’te Dülük antik kenti için çalışmalar hızlanıyor

Dülük Antik Kenti’nin turizm potansiyelini ortaya çıkarmak ve duyurulması amacıyla yol haritası ve mevcut durum hakkinda toplantı yapıldı. Toplantıya Gaziantep Büyüksehir Belediye Baskanı Fatma Sahin de katıldı.


İlk yerleşiminin 600 bin yıl öncesi olduğu tahmin edilen Dülük Antik Kenti için tarihi yapı ve alanların korunması ve turizme kazandırılması amacıyla büyükşehir belediyesi tarafından yürütülen çalışmalar hızlandırıldı.

Büyükşehir Belediyesi Bahriye Üçok Toplantı Salonu’nda yapılan toplantıda tarihi katmanlarının sürdürülebilir şekilde görünür kılınması, imkanların en verimli şekilde kullanılması, oluşacak turizm potansiyelin yönetimi gibi konular ele alındı. Sunumlar ve maketlerle anlatımların yapıldığı toplantıya Başkan Fatma Şahin’in yanı sıra Gaziantep Valisi Davut Gül, kurumların ilgili yöneticileri de katıldı.


Uzun süre insanlar için değerli bir yerleşim yeri olan, Hitit Dönemi’nden Bizans İmparatorluğu dönemine kadar dini merkez özelliğini barındıran Dülük Antik Kenti’nde kaya mezarları, taş ocağı ve yerleşim kalıntılarının korunarak günümüz teknolojisiyle entegre etkinlikleri planlanıyor. Çalışmalar için farklı disiplinler ortak çalışacak. Bölgenin şahit olduğu tarihi dönemler ziyaretçilere yansıtılacak.

Antik kent Mitras Tapınağı’na ev sahipliği yapıyor

İçinde Pers kökenli, dönemin askerlerinin inandığı din olarak bilinen, bölgede Roma Lejyonları’ndaki askerlerin de yoğun etkilendiği gizli ibadet edilen Mitra Dini Tapınağı’nın bulunduğu antik kent için çevreye uyumlu planlamalar yapılacak. Anadolu’da bulunan Mitras Yeraltı Tapınağı’nın ilki, dünyada ise bu dinin bulunan en büyük mabed özelliğini barındıran ve 2 bölümden oluşan yapı için toplantı çerçevesinde saha gezileri sonrası yapılan tasarımlar üzerinde konuşuldu.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir