Gastroekonomi Zirvesi: Gastronomi ekonomiyle buluştu

Türkiye’nin öncü sivil toplum kuruluşlarından Turizm Restoran Yatırımcıları ve Gastronomi İşletmeleri Derneği (TURYİD), 22-23 Mayıs tarihlerinde Atatürk Kültür Merkezi’nde, gastronomi ve ekonominin kesişim noktasına ışık tutan bir konferans düzenledi.

Merakla beklenen ve geleceğe dair yeni perspektifler sunmayı amaçlayan “4. Global GastroEkonomi Zirvesi”, bu yıl da Türkiye’den ve dünyadan alanında uzman 50’den fazla konuşmacıyı ağırlayarak farklı bakış açıları ve deneyimlerin paylaşıldığı bir platform oluşturdu.

Yemeğin sadece beslenme aracı değil, aynı zamanda toplumsal dayanışma, diyalog ve etkileşimi içeren bir sosyalleşme biçimi olduğunu vurgulayan TURYİD, bu etkinlikte yemeğin felsefe, deneysel psikoloji, müzik, sinema ve çağdaş sanatla olan bağlantısını da ele aldı. 23 Mayıs’ta Atatürk Kültür Merkezi’nde gerçekleştirilen zirvede, gastronomi ve ekonomi ilk kez bu ölçekte bir araya geldi.

TURYİD Zirve Komitesi Başkanı Ebru Koralı, zirveden bir gün önce, 22 Mayıs’ta “2 Film Birden” oturumu ile gastronomiyi kültürel ve sanatsal bir perspektiften ele aldıklarını belirtti.

Zirvede ayrıca, Suudi Arabistan’ın turizm ve gastronomi odaklı projelerine dair deneyimlerini paylaşan İngiliz Keane Grup İş Geliştirme Direktörü Tina Blackmon ve Yiyecek ve İçecek Master Planlama, Stratejiler ve Deneyimler Geliştirme uzmanı Eliott Kalensky, “Körfez Gastronomisinin Yükselişi: 2030 Vizyonu Ve Değişen Restoran Sahnesi” başlıklı sunumlarıyla katılımcıları bilgilendirdi.

Mavi Ekonomi’nin sunduğu yenilikçi fırsatlara dikkat çeken TURYİD Zirve Komitesi Başkanı Ebru Koralı, Akdeniz Koruma Derneği Kurucusu Zafer Kızılkaya’nın “Mavi Ekonomi” sunumunda sürdürülebilir denizcilik faaliyetleri ve denizcilik odaklı yeni teknolojilere dair bir yol haritası sunacağını belirtti. Kızılkaya, blockchain, dijital yatırım platformları, büyük veri, yapay zeka ve fintech gibi teknoloji destekli çözümlerle sürdürülebilir projelerin nasıl teşvik edilebileceğine dair bilgiler paylaştı.

Etkinlik kapsamında Prof. İlber Ortaylı "Tanzimattan Günümüze Yemek Kültürümüz" başlıklı konuşmasıyla yer alırken, ünlü deneysel psikolog Prof. Charles Spence duyusal deneyimlerin gastronomi ve ekonomi arasındaki etkileşimini anlattı. Sanatçı-yönetmen ve çiftçi Kutlu Ataman, Palanga çiftliği ile gastronomi ekonomisini sanatla birleştirirken, moda tasarımcısı ve stil danışmanı Ece Sükan moda dünyası ve ağırlama endüstrisinin ilişkisini tartıştı. Ünlü şefler Cem Mansur ve Maksut Aşkar, müzik ve gastronominin uyumunu ele alırken, yapımcılar Birol Güven, Timur Savcı ve Yüksel Aksu "Dünyanın zevkle izlediği Türk Dizileri dünyayı saran Türk mutfağı modası yaratabilir mi?" sorusunu tartıştı.

Bu yılki Global GastroEkonomi Zirvesi, gastronomi ve ekonominin kesişim noktalarını keşfetmek ve yeni ufuklar açmak amacıyla, farklı disiplinlerden uzmanların katkılarıyla zengin bir içerik sundu.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir