Filistin’de dünyanın en büyük mozaik tablosu “Hayat Ağacı

Filistin’in Eriha kentinde Emevi Halifesi Hişam Bin Abdülmelik tarafından yaptırılan “Hişam Sarayı”, zemininde yer alan “Hayat Ağacı” adı verilen 827 metrekarelik dünyanın en büyük mozaik tablosu ile yerli ve yabancı turistler tarafından ilgi görüyor.

UNESCO Dünya Miras Listesi’nde yer alan saray, içindeki taban mozaikleri, revak, cami, çeşme, avlu ve Roma hamamlarını model alan buhar odası ile İslam mimarisini yansıtıyor.

Hişam Sarayı’nın banyosunun zemininde yer alan tablo, “Hayat Ağacı” olarak isimlendiriliyor. Tabloda, bir ağacın etrafında bulunan üç ceylandan biri, aslan tarafından avlanırken diğer ikisinin huzurlu şekilde hayatına devam ettiğini anlatan bir tasvir yer alıyor.

Mozaikteki bu tasvirin savaş ve barışı anlattığı belirtiliyor.

Tablo geometri, bitki ve hayvan ögeleriyle zenginleştirilmiş, ustalıkla birleştirilmiş 38 mozaik yapının birleşmesinden oluşuyor ve tabloda 21 farklı renkte taş bulunuyor.

Geçen yüzyılın başında keşfedilen mozaik tablo, 2010 yılına kadar üstü kumla örtülü bir şekilde muhafaza ediliyordu. Tablo, son olarak 2016 yılında ziyarete açıldıktan sonra özel koruma yapılmak üzere tekrar restorasyona alınmıştı.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir