Fatih Sultan Mehmet’in kılıcı Topkapı Sarayı’nda sergileniyor!

Üç imparatorluğa başkent olan İstanbul, 571 yıl önce Osmanlı Padişahı Fatih Sultan Mehmet’in ordusu tarafından fethedildi

İstanbul’u 21 yaşında fethederek çağ açıp çağ kapatan ve Osmanlı Devleti’ni dünya imparatorluğuna dönüştüren Fatih Sultan Mehmet’in kılıçları, kaftanları, zırhları ve yüzükleri Topkapı Sarayı’nda sergileniyor.

Bizans İmparatorluğu’nun başkenti İstanbul’u fetheden Fatih Sultan Mehmet, şehre kazandırdığı eserlerle asırlar boyu isminden söz ettiriyor. Dünyanın en büyük saray müzelerinden biri olan ve mimarisiyle dikkatleri üzerine çeken Topkapı Sarayı, Fatih Sultan Mehmet’in İstanbul’a kazandırdığı en önemli yapı olarak gösteriliyor.

571 yıl önce İstanbul’u fethederek ‘fatih’ unvanını alan ve Osmanlı Hanedanlığı’nı ‘cihan devleti’ haline getiren Sultan II. Mehmed’in kılıcı Topkapı Sarayı’nda muhafaza ediliyor.

Dış Hazine bölümünde sergilenen, 125 cm uzunluğundaki kılıcın üzerindeki yazının dua bölümünde, şu ifadeler yer alıyor:

“Allah’ım, dinini yüceltmek için mücadele eden gazi ve mücahitlerin sultanı, cihat için çekilen keskin kılıç olan Sultan Murad Han’ın oğlu Mehmed Han’a güç, kuvvet ver ve kılıcının kınını şeriat düşmanlarının boynunda, kaleminin mürekkebini de âlemlerin Rabb’inin inayetinde eyle”

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir