“Fatih Sultan Mehmet Sergisi” ziyarete açıldı: 77 eser bir arada!

İstanbul’u fethederek çağ kapatıp açan Fatih Sultan Mehmet’in hayatına dair 77 eserin yer aldığı “Fatih Sultan Mehmet Sergisi” Cumhurbaşkanlığı Millet Kütüphanesi’nde ziyarete açıldı.

77 eser sergileniyor

Fatih Sultan Mehmet’in kılıcı, zırhlı gömleği, kaftanları, hazırlattığı Ayasofya Vakfiyesi ile “Avni” mahlasıyla yazdığı şiirlerinden oluşan Divan-ı Avni eserinin de arasında bulunduğu sergi, 29 Temmuz’a kadar ziyaretçilerini ağırlayacak.

Sergide yer alan eserler arasında; Fatih Sultan Mehmet’e ait olduğu düşünülen ve üzerinde çeşitli çizimlerin yer aldığı çocukluk defteri, İtalyan ressam Fausto Zonaro’nun yaptığı ve Fatih Sultan Mehmet’in at üstünde İstanbul’a girişini gösteren resim tarih tutkunlarının ilgisini topluyor.

“Eserleri kronolojik olarak sergiledik”

Serginin küratörü ve tasarımcısı Funda Akkuş, sergide Kültür ve Turizm Bakanlığı, Milli Saraylar ve Harbiye Askeri Müzesi gibi kurumlardan getirilen 77 eserin yer aldığını belirterek, “Mesela zırh gömleği ilk defa sergileniyor. Eşlerinin mektupları, kendi mektubu ilk defa sergileniyor. Kılıcı yine aynı şekilde.” dedi.

“Çok güzel eserler var”

Ziyaretçilerden Mesut Vargeloğlu ise ders çalışmak için geldiği kütüphanede zaman zaman çeşitli sergiler açıldığını belirterek, İstanbul’un Fethi’nin 571’inci yıl dönümünde Fatih Sultan Mehmet Sergisi’nin açılmasından duyduğu memnuniyeti ifade etti.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir