Fatih Kulesi müzeye dönüştürülüyor

“Şehzadeler kenti” olarak nitelendirilen Manisa’daki Fatih Kulesi, restorasyon çalışmalarının tamamlanmasının ardından Osmanlı Dönemi’ndeki şehzadelik sistemini anlatan müzeye dönüştürülecek

Fatih Sultan Mehmed’in babası Sultan 2. Murad tarafından yaptırılan ve Manisa Sarayı’ndan bugüne kalan tek bina olan kulede restorasyon çalışmaları 2 yıldır sürüyor

Fatih Sultan Mehmed’in yanı sıra Kanuni Sultan Süleyman, 2. Selim, 3. Murad ve 3. Mehmed, şehzadelikleri döneminde burada ikamet etti.

1900’lerdeki görünümüne kavuşan Fatih Kulesi’nin yeni yılda müze olarak açılması planlanıyor

Restorasyon çalışmaları kapsamında kulenin dış cephesindeki özgün olmayan sıva kaldırıldı.

“Türkiye için önemli bir eser”

İl Kültür ve Turizm Müdürü İbrahim Sudak kulenin Fatih Sultan Mehmed’in şehzadeliği döneminde saraya ekletildiğini belirterek, “Biz burada Fatih’in hayallerini gerçekleştirmek üzere notlar aldığına, eğitim aldığına inanıyoruz. Elimizde buna dair belgeler de var. Fatih Sultan Mehmed’in İstanbul’u nasıl fethedeceğini Manisa Sarayı’nda, hatta bu kulede hayal ettiğini düşünüyoruz. Bu anlamda Manisa ve bölge için hatta Türkiye için önemli bir eser burası.” dedi.

“Kule Müze”

Sudak, “Yaklaşık 120-130 yıldır kule, üzeri sıvayla kapatılmış ve formu bozulmuş bir şekilde olduğu için insanlar buranın ne olduğunu anlamaya çalışıyordu. Biz de insanlar, buranın ne olduğunu öğrensin, ziyaretçilerimiz Manisa Sarayı’nın neye benzediğini, Manisa Sarayı’nda neler olduğunu öğrensinler, şehzadelik sisteminin ne olduğunu anlayabilsin diye kuleyi müze alanına dönüştüreceğiz. ‘Fatih Kulesi’, ‘Müze Kule’ ismiyle gelecek nesillere Manisa Sarayı’nı, Manisa’daki şehzadelik sistemini, burada yetişen 5 padişahı, gelen 2. Murad’ı ve onlarca şehzadelerin hayatını burada öğrenebilecekleri bir müzeye dönüşecek. Şehzadelerin günlük yaşamlarından kesitler, saray hayatı, eğitim süreçleri gibi kesitler olacak.” ifadelerini kullandı.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir